mandag 12. oktober 2015

Råsaft av epler

Vi har god tilgang på epler, ikke fra egen hage men fra snille naboer. For å rekke å bevare mest mulig av eplene som nå bugner på trærne lager vi råsaft av en god del av dem.

Epler er gøy å plukke for du får jo så raskt så mye av dem! Det er faktisk litt vanskelig å stoppe i tide... Vi prøver å ikke plukke mer en det vi klarer å lage noe av på samme dag. Hvis vi trenger mer er det jo bare å ta en tur til.

Vi bruker en saftkoker når vi lager saft. Det gjør saftingen enkel og gir en rikelig mengde saft på forholdsvis kort tid. Plukk inn så mye epler at du fyller opp saftkokeren. Vi plukker fra mange forskjellige trær og lager dermed saft av flere forskjellige eplesorter. Alle sortene er faste og syrlige epler. Til denne saften brukte vi mange røde epler, noe som gir saften en fin rød/orange fagre.

Vask eplene og del dem i grove biter. Du trenger ikke å fjerne skalle eller kjernen - bare del eplene i biter og putt dem i saftkokeren - enkelt og greit! Fyll vann i bunnen av kjelen plasser hele stabelen med gryter på ovnen.

Når jeg lager råsaft bruker jeg å safte uten å tilsette ekstra sukker. På den måten kan jeg senere tilsette sukker i mengder som er tilpasset det jeg skal lage. Råsaften kan blant annet brukes til å lage eplegele, sorbet, sirup og gløgg. Eller kanskje du vil bruke den som tilsetning i sauser eller når du skal dampe blåskjell? Det bare fantasien som setter grenser for det du kan bruke eplesaft til :)

Damp eplene i 30-45 minutter alt etter hvor store biter du har på eplene dine. Du vil se at mengden eplesaft som drypper ned i oppsamleren minker når det ikke er mer saft igjen i frukten. Eplene vil i tillegg ha sunket ned til nesten halvparten av sitt opprinnelige volum og fruktmassen får en litt grålig farge.

Råsaften vil i saftkokeren samles opp i den midtre kjelen og kan tappes direkte på flasker. Hvis du har fylt saftkokeren helt til topps så kan det være lurt å tappe ut saften i flere omganger da rommet som saften samles opp i ikke rommer så mange liter.

Fyll råsaften over på rene og sterile flasker. Saften kan fint fryses. På den måten kan du kan lage mye spennende på den til vinteren. Jeg gleder meg iallfall til en mørk vinterkveld med snø ute, fyr på peisen og et godt glass med eplegløgg!





1 kommentar: