søndag 11. oktober 2015

Hjemmelaget hasselnøttpålegg


Da jeg var liten var jeg ofte med min far for å plukke hasselnøtter på høsten. Jeg synes jeg hører ham når han sier "Du e pukka nødt til å plukke nøtt". Jeg har derfor lyst til at mine egne unger skulle finne ut hvordan hasseltreet ser ut og være med å plukke nøtter. På turer i nærområdet hos oss har vi i løpet av sommeren sett at det i år har vært mye hasselnøtter på trærene og vi har sjekket hvor modne de var et par ganger nå på ettersommeren før vi konkluderte med at de nå var klare til å plukkes.

Hele familien var ute på tur for å plukke hasselnøtter og vi møtte tre ekorn som var rimelig uenige med oss i hvem som skulle ha nøttene, noe vi med litt dårlig samvittighet prøvde å ignorere. Vi plukket med oss en liten pose og etterlot hele resten av nøttene i skogen til ekornene.

Nøttene er fortsatt litt grønne selv om de er modne og skallet får først den karakteristiske brune fargen etter rensing og en ukes tørketid. Vi renset nøttene for bladverk og lot dem tørke en uke eller to. Nøttene er litt mindre enn dem du kjøper i butikken, men smaker helt likt.

Du trenger:
  • 200 g hasselnøttkjerner
  • 100 g vanlig melkesjokolade
  • 100 g kokesjokolade
  • 2 ss smør
  • 1 ts maldon salt

Knekk alle nøttene og ta vare på kjernene eller selve nøttene. Rist hasselnøttkjernene i ovnen i 10 minutter på 200 grader. Hold øye med nøttene slik at de ikke brenner seg. Det er ikke nødvendig å riste dem, men det gir en ekstra god smak. Etter å ha ristet dem legger du alle utover på et brett og  piller av den brune hinnen som ligger rundt nøttene. Denne hinnen løsner ganske lett når du har ristet nøttene på forhånd. Om du ikke får av alt av den brune hinnen er det ikke så farlig.Ha nøttene oppi en hurtigmikser eller bruk stavmikser til du har laget nøttemel. Dette bør gå ganske raskt. Pass på at ikke maskinen du bruker brenner seg. Det kan bli ganske tungt for maskinen å jobbe med denne massen dersom den fortsatt er litt fuktig.

Kok opp vann og smelt sjokolade, smør og salt i en skål oppi vannet. Når alt har smeltet rører du det sammen og tilsetter nøttemelet. Ha  hasselnøttpålegget i en krukke eller glass og oppbevar det tørt.

Dette var en morsom og lærerik måte å skaffe seg nøttepålegg på. Gutta var med på alt, fra å plukke nøtter til å lage nøttepålegget - og selvsagt spise det! Dette falt i smak hos store og små, men det smaker litt annerledes enn nugatti fra butikken.Ta med ungene på nøttetur og kos dere!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar