søndag 11. oktober 2015

Eplesyltetøy
Vi har en utrolig snill dame med mange epletrær til nabo og vi får lov til å plukke så mye vi orker... Vårt lille innhugg i eplene hennes er så altfor lite og jeg ser med litt dårlig samvittighet på alle eplene som bare blir hengende igjen på treet og som til slutt ramler ned og råtner. Men aldri så galt at det ikke er godt for noe! På vinteren kommer rådyrene til eplehagen og sparker frem eplene som er gjemt under snøen.

I eplehagen plukker vi epler fra mange av trærne, men alle sortene er litt syrlige og passer godt til  eplesyltetøy. Syltetøyet blir derfor en blanding av flere forskjellige epler og smaker litt syrlig da jeg ikke synes det er nødvendig med så mye sukker i dette syltetøyet.

Du trenger:

ca 2 kg ferdig rensede epler
2 dl vann
2 dl sukker

Plukk med deg masse epler, enten fra egen hage eller fra noen som har litt til overs, men husk å spørre om lov først... Det er bare fint å blande flere typer epler, men jeg synes syltetøyet blir best når jeg bruker epler som er faste og litt syrlige.

Vask og skrell eplene. Skjær bort epleskrotten og eventuelle dårlige områder på eplet og del eplene i terninger. For å slippe brune eplebiter er det lurt å samle de ferdige bitene i en stor gryte som du har fylt med kaldt vann. Når du har fylt gryta med ferdig rensede eplebiter heller du av vannet og setter gryta bort på stekeplaten.

Ha 2 dl vann i gryten sammen med eplene og kok opp. Når vannet begynner å koke rører du i eplebitene av og til. Eplene vil raskt dette litt sammen og begynne å løse seg opp til en sammenhengende eplemasse. Eplene skal koke til eplenebitene er møre og det er passe mange og store biter i syltetøyet. Dette er jo litt avhengig av smak - så her er det bare å prøve seg frem. Når syltetøyet er slik i konsistensen som du ønsker er det på tide å tilsette litt sukker. I dette syltetøyet er det ikke nødvendig med så mye sukker. Til disse eplene var det ganske passe med to desiliter for å få ett friskt og litt syrlig syltetøy. Når du har tilsatt sukkeret lar du syltetøyet få ett oppkok slik at alt sukkeret er oppløst.

Ha syltetøyet på steriliserte glass og oppbevar dem kjølig. Lager du mye syltetøy kan du ta syltetøyet i plastbokser som du setter i fryseboksen. Det er utrolig deilig å ha hjemmelaget syltetøy til vinteren! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar