torsdag 15. oktober 2015

Mors surmelkskake


Da jeg var liten hadde min mor en blå bok der hun skrev ned alle sine oppskrifter. Jeg mener bestemt at det bare var oppskrifter på brød, rundstykker, boller og kaker, masse kaker! - men det var antagelig ganske mye annet i den også... Det er bare jeg som husker brødene og kakene best :)

Den var som de fleste slike bøker, med flekker etter kakerøre og oppskrifter som enda ikke var overført på løse ark innimellom. I tillegg hadde den en ting som var veldig lur, nemlig alfabetet ramset opp på kanten av sidene i boka, slik at det var lett å slå opp på riktig oppskrift. Godt brukt var den også og hvis vi skulle lage noe som vi laget ofte var muligheten for at den slo seg selv opp på riktig side stor. Og vet du hva det beste er? Mor har akkurat den sammen boka enda!

Da jeg flyttet for meg selv tenkte jeg at jeg også ville ha en slik bok, men jeg måtte lete lenge før jeg fant en som fylte alle kriteriene. Boken min er akkurat lik min mors, men flekkene er nye.

En av oppskriftene som jeg har overført fra mors bok til min egen er oppskriften på surmelkskake. Dette er en kake som jeg typisk baker når jeg trenger en kake som er enkel å bake og som jeg husker ingrediensene til når jeg står i butikken og husker at jeg har lovet å komme med kake til en avslutning dagen etter.


Kaken kunne like gjerne hetet krydderkake og den er veldig saftig på grunn av bruken av surmelk. For å bake den trenger du:

1l surmelk
1l sukker
1l hvetemel
250 gram smeltet smør
2 ts natron
1 1/2 pakke kanel


Bland alle de tørre ingrediensene med surmelken og rør til en glatt og klumpfri røre. Jeg pleier å bruke Kenwood maskinen på lav hastighet. Ha til slutt i smeltet smør i en lang stråle mens du lar maskinen gå på lav hastighet.

Ha røren over i en stor langpanne kledd med bakepapir og stek den nederst i ovnen på 180 grader i 45 minutter. Test om kaken er ferdig med å stikke et grillspyd i tre på skrå ned i kaken. Hvis det henger kakedeig igjen på pinnen når du drar den opp må den stekes lengre.

Kaken er saftig og god og kan fint spises uten noe mer pynt, men hvis du vil ha litt glasur på toppen smaker det også godt:

100 gram smør
250 gram melis
2 ss kakao
1 ts. vanlijesukker
3-4 ss espresso (eller sterk kaffe)

Når kaken har avkjølt seg litt lager du glassuren. Glassuren kan du godt ha på mens kaken fremdeles er litt varm. Smelt smøret og tilsett kakao. Rør inn melis og vaniljesukker godt slik at det ikke blir klumper. Juster med melis eller kaffe til du får en passe glatt glassur. Fordel glassuren jevnt utover og sett kaken til avkjøling.

1 kommentar:

  1. Hei! Fikk lyst til å prøve surmelkskaka, men stusser litt på oppskriften...... Menere du virkelig 1liter sukker? Det høres da veldig søtt ut!

    SvarSlett