mandag 26. august 2019

Druegelé

I løpet av sommeren har alle de små klasene med druer vokst og gått fra umodne, små, grønne og sure druer til å bli større (men fremdeles ganske små), mørkblå og søte med en utrolig god smak!
Selv om drueplanten i drivhuset vårt er ganske ung fikk vi flere druer en vi klarte å spise og vi lagde derfor råsaft av druene med tanke på at vi kunne bruke råsaften blant annet til å lage druegelé.


Siden druene våre er mørkblå blir råsaften og dermed også geléen en delikat og dyp mørk blå-lilla-rød farge som både smaker og ser ypperlig ut til ostefatet. Druegelé smaker nydelig til faste oster med litt kraftig smak som parmesan, Gruyére og og Manchego, men kan også brukes på brødskiva med litt vanlig hvitost eller brunost, eller som smaksforsterker i gode gryter litt ut over høsten...

Til 6 små syltetøyglass trenger du:

1,5 liter råsaft av druer
1 pose fruktpektin
1 kg sukker

Druer inneholder lite pektin og vi har derfor valgt å tilsette pektin når vi lagde gelé. Når du tilsetter pektin trenger du ikke en lengre koketid slik du må ha hvis du lager gelé uten å tilsette pektin. Det er derfor lurt å begynne med å sterilisere syltetøyglass. Vi pleier å sterilisere glass og lokk ved å la dem ligge i ovnen på ca. 100 grader i 10-15 minutter.

Kok opp råsaft av druer og dryss fruktpektin i saften samtidig som du rører jevnt. Det er lurt å drysse litt sakte slik at pektinen ikke danner klumper som du må røre ut etterpå. Tilsett deretter sukker og rør til alt sukkeret har løst seg opp.

Hvis det danner seg skum i geléen fjerner du skummet forsiktig i en liten skål. Skummet smaker like godt som geléen, men glassene med druegelé ser lekrest ut uten rosa skum på toppen. Her i huset spises skummet gladelig på brødskiva til kveldsmat, så ikke kast det...

Hell den kokende saften over på de rene og sterile syltetøyglassene og sett glassene opp ned til avkjøling. Grunnen til at vi setter syltetøyglassene med lokket ned er at det kokende innholdet dekker lokket og det vil (forhåpentligvis) drepe eventuelle mikroorganismer som steriliseringen ikke har tatt. I tillegg vil innholdet ved avkjøling trekke seg sammen og suge fast lokket slik at det blir helt tett. En god test på om glasset er tett er at lokket er sugd fast i glasset (klikk-lokk skal ikke ha poppet ut). Hvis lokket ikke er fast er det heller ikke tett, og innholdet må regnes som ferskvare. Oppbevar glassene mørkt og kjølig til du skal bruke dem.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar