onsdag 28. oktober 2020

Stekt traktkantarell

Når vi plukker sopp går vi alltid sammen med venner og prater om løst og fast. Det er utrolig hyggelig å rusle på tur og lete etter sopp! Men det er også en annen grunn til at vi alltid går sammen med venner på soppturen og det er at vi ikke kan nok om sopp til å stole på egen vurdering av om vi har funnet riktig/spiselig sopp. Vi går derfor med venner som kan litt mer om sopp enn oss og som vi kan spørre hvis vi er usikre.

Når det kommer til sopp er det utrolig viktig at du er sikker på hva som puttes i kurven. Er du nybegynner (slik som vi er) må du plukke sammen med noen, eller få noen til å se over det du har plukket slik at du er sikker på at du ikke har tatt med deg giftig sopp fra skogen.


Traktkantarell er en meget god matsopp som vokser helt til frosten kommer. Den har brun hatt med en dyp trakt og lyse grå-gule kantarellribber på undersiden, men den er tynnere i kjøttet enn en kantarell.

Det er flere måter å ta vare på sopp som du plukker i skogen. Denne kurven med traktkantarell valgte vi å steke. Dette er måten å ta vare på sopp som vi husker fra vi var små og kom hjem fra sopptur. 

Denne soppen er ikke så stor så du trenger ikke å dele den opp. Det holder med at du ser over soppen og tar bort sopp som er dårlig og annet rusk og rask som har kommet opp i kurven. 
Sett en stor stekepanne på høy varme. Når pannen er god og varm tilsetter du traktkantarell i tørr panne og steker den litt. Det er viktig at du holder temperaturen høy, væsken i soppen skal fordampe slik at soppen steker seg tørr. Ved behov kan du tilsette litt smakløs olje for å brune soppen bedre.

Når soppen er stekt tørr tilsetter du litt smør og smaker til med salt og pepper.
Traktkantarellen kan nå brukes til det du måtte ha lyst til å bruke den til. Her i huset synes vi dette er sopp som passer både til pizza, pastasauser, som tilbehør til en god entrecôte eller i en omelett.

Du kan også ta vare på traktkantarellen og bruke den senere. Ha soppen over i en boks som egner seg til å fryse og sett den i fryseboksen. Husk å merk boksen med dato og innhold - det er vanskelig å se hvilke sopp du har frosset når du er på leting etter noe godt i fryseboksen.

1 kommentar: