torsdag 15. oktober 2015

Eltfritt brød med pesto og oliven
Hvis jeg planlegger en god suppe eller gryte til lørdags- eller søndagsmiddagen sier det nesten seg selv at jeg også planlegger et godt brød å servere ved siden av. Jeg har som dere sikkert har merket blitt veldig glad i eltefrie brød og rundstykker de siste årene og lager ofte brød på denne måten i løpet av helgen. Eltefrie brød passer godt som tilbehør til høsten gryter og det er enkelt å tilsette smaksvarianter til brødet før du setter det til etterheving. På den måten kan du gjemme små smaksoverraskelser i brødet som setter en ekstra spiss på måltidet.

Du trenger:

350 gram hvetemel
50 gram siktet rugmel
50 gram sammalt rugmel, grovmalt 
1 ts salt
1/2 ts tørrgjær
1 ts akasie honning
4 dl romtemperert vann

2 ss Pesto alla Genovese
Oliven med hvitløk

Ha alle de tørre ingrediensene i bakebollen og bland det sammen med en slikkepott. Tilsett det tempererte vannet og rør deigen sammen. Deigen skal være litt mer klissete enn når du lager et vanlig brød som du elter med maskin, men den skal ikke være så klissete at den flyter utover i bollen. Juster med hvetemel hvis den blir for flytende. 

Dekk bakebollen med plast og sett bollen på en lun plass på kjøkkenbenken. Deigen skal heve i romtemperatur natten over. Når det er ca. tre timer til du har tenkt å servere middagen er det på tide å fortsette prosessen. 

Strø godt med mel på kjøkkenbenken og hvelv deigen ut på benken. Den klissete deigen vil flyte noe utover. Smør et par spisesjeer med pesto over deigen og legg 15-20 oliven jevnt utover. Brett sidene på deigen inn mot midten slik at pesto og oliven pakkes godt inn i brødet. Pass på at du hele tiden har godt med mel på benken slik at deigen ikke setter seg fast. Ikke dra så mye i deigen at den sprekker og pestoen blir synlig. Jeg pleier å brette til deigen holder på formen. Ha godt med mel i bakebollen og legg deigen tilbake i bollen med brettene ned og dekk til med plast. Deigen skal nå etterheve 1 ½ -2 timer i romtemperatur. 

En halv time før brødet skal i ovnen setter du ovnen på 250 grader samtidig som du setter risten inn på nederste nivå sammen med en jerngryte med lokk. Kontroller at gryten (og lokket) tåler den høye temperaturen. Når gryten er glovarm og deigen er ferdig hevet lirker du deigen så raskt som mulig over i jerngryten. Rugg gryten litt frem og tilbake for å få brødet ordentlig på plass i gryten og sett på lokket. Brødet skal nå steke på 250 grader i 30-35 minutter. 

Dunk litt på toppen av brødet og kjenn etter om brødet har fått en god stekeskorpe. Hvis du ønsker en sprøere skorpe kan du senke temperaturen til ca. 220 grader og steke videre i 5 minutter før du sjekker på nytt – i min ovn og med min jerngryte er det sjelden nødvendig, men som sagt - her er det bare å kjenne etter og steke litt lengre hvis det er behov for det.   

Når brødet er ferdig stekt vipper det ut av jerngryten og avkjøl det på rist. Brødet passer ypperlig til Spansk fiskegryte med blåskjell eller andre varme gryter. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar