fredag 30. oktober 2015

Syltet gresskar med ingefær og krydder
I vår plantet vi gresskarfrø som vi hadde spart fra Halloween i fjor. Plantene spirte og grodde som bare det og vi hadde mange fine små planter. Da været ble fint med en stabil temperatur og det var på tide å plante plantene utendørs hadde vi så mange planter at vi delte med en god nabo. Vi plantet gresskarplantene ut i hagen og gledes oss til de skulle bære frukt. Våre gresskarplanter ble spist av snegler før det var gått en uke! Men naboens planter overlevde og har nå på høsten kommet med mange fine gresskar og som plaster på såret har vi fått ett av dem :)

Det nærmer seg Halloween og gutta her hjemme har lyst på hjemmelagede lykter til kvelden. Siden plantene våre ble spist opp så har vi i år kjøpt gresskar i butikken, og som du ser er det stor forskjell på gresskarene fra butikken og det fra hagen, selv om de i utgangspunktet er samme typen gresskar. 

Når lyktene er hult ut og skåret til er det jo fint å bruke kjøttet fra gresskaret til noe. Vi bestemte oss for å sylte gresskarene. Syltede gresskar smaker fortreffelig som tilbehør til godt krydrede kjøttretter og er en fin måte å bruke gresskar på. Her har vi laget to forskjellige varianter som smaker ganske forskjellig, men som begge to er veldig gode.   

Du trenger:

1 kg gresskarkjøtt
4 dl eplesidereddik
4 dl vann
750 g sukker
---
30 gram ingefær
1 ts allehånde
2 kanelstenger
---
30 gram ingefær
4 rawit-chili
2 nellik


Hvis du skal bruke gresskaret til Halloween er det viktig å bevare gresskaret helt. Det gjør det selvsagt vanskeligere å utnytte alt kjøttet inne i gresskaret, men det er mulig å få ut ganske mye selv med et lite hull på toppen. Skjær toppen av gresskarene på skrå innover. Dette hjelper til med å holde lokket på plass når lykten er ferdig. Skrap ut frø og den løse innmaten. Skjær deretter ut mest mulig av kjøttet i gresskaret. Vi har hatt best resultater med å bruke en is-skje og hule ut gresskaret.

Lag eddiklake med å løse opp sukker i vann og eplesidereddik. Hvis du skal lage to typer syltede gresskar fordeler du laken i to gryter. Tilsett ingefær kuttet i smale strimler, allehånde og kanelstenger i den ene gryten og ingefær kuttet i smale strimler, rawit-chili delt i to på langs og nellik i den andre gryten. Gi blandingene et oppkok og tilsett halvparten av gresskarkjøttet skåret i passe biter til hver av grytene. La blandingene småkoke til gresskarbitene er møre.

Ta gresskarbitene over på rene sterile glass og fyll glassene opp med laken før du setter på lokk. Avkjøl glassene med syltede gresskar i romtemperatur og oppbevar dem deretter mørkt og kjølig. 

Tegn øyne, nese og munn på gresskarskallene og bruke en liten skarp kniv til å skjær dem ut. Til munnen kan det være lurt å tegne den ene siden på et dobbelt papir og deretter overføre det til gresskaret for at den ikke skal bli så alt for skjev...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar