lørdag 3. oktober 2015

Grove scones med frø og nøtter

Scones er utrolig raskt og enkelt å lage og trenger ingen hevetid. Det er erfor perfekt å lage hvis du får overraskende lunsjbesøk eller du har gått tom for brød på en søndag - eller at du rett og slett har lyst på noe godt!

Disse sconesene inneholder mye grovt mel og jeg har i tillegg tilsatt litt frø og nøtter, noe som gir en god  og nøtteaktig smak på sconesene.  Scones blir søtere en gjærbakst, og det er derfor ikke nødvendig med mye søtning for at de skal oppleves som søte. I denne oppskriften har jeg også tilsatt litt eplejuice som er med på å gi smak.

Til 12 store scones trenger du:

250 gam hvetemel
100 gram sammalt hvete, finmalt
100 gram sammalt hvete, grovmalt
20 gram solsikkekjerner
10 gram linfrø
10 gram sesamfrø
20 gram valnøtter
20 gram hasselnøtter
2 ts natron
2 ss sukker
100 gram smør
2,5 dl kefir
0,5 dl eplejuice

Egg til pensling
Hakkede hasselnøtter til pynt


Bland sammen alt det tørre i en bakebolle og smuldre smøret i blandingen. Tilsett kefir og eplejuice og elt massen raskt sammen. Du har nå en litt løs deig som vil være klissete hvis du elter den, men som ikke vil klisse hvis du strør lett med mel. Hvis du har behov for det juster du med hvetemel.

Rull deigen ut til en tykk pølse og del den i 12 emner. Sett emnene med litt avstand på et bakebrett.
Pensle sconesene med vispet egg og strø over litt hakkede hasselnøtter.

Scones trenger som sagt ikke noe hevetid og du kan steke dem midt i ovnen på 200 grader i ca. 20 min. Avkjøl på rist.

Sconesene smaker best mens de enda er varme, gjerne med brie og litt hjemmelaget nypesyltetøy... Du kan også varme dem i 5 minutter på 50-100 grader rett før du skal servere dem.  De vil da få litt lunk og fremstå som nybakte.