torsdag 15. oktober 2015

Spansk fiskegryte med blåskjell




I morges våknet vi til rim på plenen for første gang denne høsten og da solen tittet frem var himmelen isblå. En av disse fantastisk fine klare høstdagene. Inspirert av denne fine dagen fant jeg ut at jeg skulle lage en god, rykende varme gryte. Det er få ting som gir meg en så god høststemning som en fiskegryte. Denne gryten er litt varm og lun med masse god fisk og deilige grønnsaker.

Til denne gode gryta trenger du:

1 løk
5 fedd hvitløk
1 chili (jeg brukte Rawit - en av de små og sterke)
1 fennikel
2 gulrøtter
80 gram serranoskinke
500 gram hermetisketomater
1 neve hasselnøtter
1 ts timian
1 ts rosmarin
6 dl fiskekraft eller fiskebuljong
1 dl fløte
400 gram laks
400 gram steinbit
200 gram ferdig rensede blåskjell
olivenolje til steking
salt og pepper

Start med å skjære løk i strimler og finhakk hvitløk og chili.  Stek løk og chili i olivenolje på middels varme til løken er gylden og myk. Skjær tynne strimler av fennikel og gulrot og ha grønnsakene i gryten sammen med løken.  La grønnsakene surre videre i noen minutter. Tilsett deretter serranoskinken i som du har skåret opp i strimler og de hermetiske tomatene. La alt surre i noen  minutter. Spe ut med fiskekraft og la det småkoke i 4-5 minutter.

Rist hasselnøtter, timian og rosmarin lett på en tørr stekepanne. Når nøttene og urtene varmes utvikles smaken og den kommer bedre frem.  Ha blandingen over i en liten skål og kjør det til mel med en stavmikser. Tilsett litt vann i melet slik at det blir en puré.

Rør nøtteblandingen forsiktig i retten og smak til med salt og pepper om nødvendig. Tilsett fløte og
fisk i terninger og la dem trekke med i gryten i noen minutter.


Rett før du skal servere gryta tilsetter du rensede blåskjell. Skjellene skal kun bli varme.
Server fiskegryten rykende varm med eltefritt brød med pesto og oliven ved siden av.