søndag 29. mai 2016

Ramsløk pesto

Ramsløk er nordens svar på hvitløk og har en smak som kan minne om en blanding mellom hvitløk og gressløk. Den vokser vilt i lavlandet langs kysten fra Trøndelag og sørover. Her hos oss finner vi den på plasser som har delvis skygge, delvis sol og der det er våt jord. For å finne ut hvor det vokser ramsløk i ditt nærmiljø kan du gå inn på artskart på artsdatabanken. Hvis du skal prøve å finne ramsløk der du bor er det viktig at du ikke forveksler den med liljekonval som er giftig. En god test på om det er ramsløk du har funnet er å brekke av litt av bladene og lukte. Ramsløken lukter sterkt av hvitløk.


Ramsløk kan brukes nesten på samme måte som hvitløk og pestoen smaker godt til grillet kjøtt og som smak i kryddersmør. Den er også god som basis når du skal dampe blåskjell eller i stede for annen pesto i salater.Til 2-3 glass ramsløk-pesto
trenger du:

250 gram ramsløk
125 gram pinjekjerner
1 lime
60 gram parmesan
1 neve frisk basilikum
2 ts salt
400 ml olivenolje
Vask og tørk alle ramsløkbladene. Vi bruker kun bladene og ikke blomstene eller stilken til ramsløken. Ha bladene oppi en pose og legg posen på vekten for å sjekke ønsket mengde.

Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne til de er gylden brune. Dette framhever smaken i pinjekjernene. Legg klumper av parmesan, pinjekjerner, salt, ramsløk og frisk basilikum i en blender og kjør på sakte fart mens du heller tynn stråle med olivenolje og limesaft oppi. Kjør til det blir en jevn og fin pesto.

Vi bruker små syltetøyglass med lokk til å oppbevare pestoen. Det er viktig at både syltetøyglassene og lokket er rene. Du kan koke glass og lokk i en gryte med vann eller steke dem i ovnen på 100-150 grader i 10-15 minutter for å sterilisere dem.

Hell syltetøyglassene nesten helt fulle, men spar litt plass til et "lokk" med olivenolje. Dette lokket gjør at du kan oppbevare pestoen lenge i kjøleskapet, opp til et år om du lager nytt lokk med olivenolje for hver gang du har brukt av glasset.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar