søndag 8. mai 2016

Sweet mangochutney

Vi liker å ha godt med tilbehør til grillmaten og chutneyer er enkle å lage og fint å ha på lur i kjøleskapet når du plutselig en dag ser at temperaturen og sola lokker deg ut i hagen og bort til grillen. Chutneyer kan varieres etter smak og behag, men vi har funnet ut at det er fint å ha noen søte og noen sterke varianter på lur. Da kan alle forsyne seg etter egen gane og smak.


Denne mangochutenyen er syrlig og søt og egner seg godt til sterke retter. Ønsker du en sterkere variant tilsetter du bare med chili. Når du først skal lage chuteny kan du like gjerne lage en god porsjon, så har du til grillmaten i noen uker fremover.

Til ca. 1,5 liter mango chutney trenger du:

1,2 kg mango i terninger
300 gram syrlige epler i terninger
300 gram løk
60 gram ingefær
1 rød chili uten frø
300 gram sukker
1,5 dl eplesider-eddik
1 ts salt

Fjern skallet og steinen i mangoen og kutt den i terninger. Skrell eplene, fjern skrotten og del eplene i terninger. Finhakk løk og chili og rasp ingefær. Finn frem en passe stor gryte og ha mango, epler, løk, ingefær, chili, sukker, salt og eplesider-eddik i gryten. Kok opp og la gryten småkoke i en time, til chutneyen tykner.

Nå må du bestemme deg for hvordan du vil at chutneyen skal være i konsistens. Mye er jo allerede bestemt av hvor moden frukten du brukte var, men høyst sannsynlig kan du fremdeles skimte noen av ingrediensene oppi chutneyen din. Vi synes det er fint med litt biter i chutneyen, men ikke for store, så vi valgte å mose de størse bitene med en skje. Ønsker du en helt glatt chutney kjører du stavmikseren gjennom den en gang eller to, ønsker du å beholde alle biter gjør du det.

Steriliser glass og lokk i ovnen i 15 minutter på 100 grader. Hvis du har glass med gummistrikker legger du strikkene i kokende vann. Ha mangochutneyen over på glassene og oppbevar dem kaldt og kjølig til du skal bruke dem. Chutneyen holder seg fint i et par uker med rett oppbevaring.

1 kommentar: