lørdag 28. mai 2016

Chiliolje og Rosmarinolje


Disse to oljene er fantastisk som tilbehør til grillmat og pizza og er så enkle og lage at det slett ikke er nødvendig å kjøpe dem for en dyr penge i spesialbutikker. De er ganske drøye i bruk siden de gir mye smak i få dråper.

Chilioljen er virkelig hot og tilfører en ekstra sterk smak når du drypper den over pizzaen eller pensler grillmaten med den mens du griller. Men den er som sagt ganske sterk så det kan være lurt å la hver enkelt dryppe oljen over pizzaen selv... og kanskje sette på en ekstra advarsel på flasken!

Til 1 flaske chiliolje trenger du:

1/2 liter olje uten smak (feks. solsikke- eller rapsolje)
100 gram tørkede chili

Ha de tørkede chiliene og oljen  i en passe beholder og kjør oljeblandingen til chiliene er fint fordelt i hele oljen. Sil oljen over i et glass eller en flaske med tett lokk. Denne prosessen tar litt tid, så du må være litt tålmodig...

Sett glasset med oljen til side til neste dag. Oljen vil nå være klar med et godt lag bunnfall i bånn. Hell den klare chilioljen over på en passe glassflaske og sett på lokket. Oljen er ferdig og klar til bruk.

Chilimassen fra den første avsilingen og bunnfallet kan du godt ta vare på og bruke det en gang til. Du fyller da bare på med mer olje og gjenntar prosessen.


Rosmarinoljen er god til pizza og salater og passer feks. perfekt til hvit pizza med salsiccia, fennikel og aubergine. Den er superenkel og lage, men krever litt tålmodighet og ventetid for å få frem en rik rosmarinsmak.

 Til en flaske rosmarinolje trenger du:

1/2 liter god olivenolje
3-4 kvister rosmarin

Skyll rosmarinen og la den tørke på et tørkepapir. Ha rosmarinkvistene på et glass og fyll opp med en god olivenolje. La rosmarinoljen stå å trekke smak i 2-3 uker. Den kan selvsagt brukes før, men for rik rosmarinsmak trenger den et par uker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar