torsdag 2. juni 2016

Ramsløksalt

Vi var ute og plukket ramsløk denne helgen - det er nemlig nå på våren de smaker best! Det er ofte litt vanskelig å beregne mengden blader når en går slik å plukker og som vanlig endte vi opp med mer en det vi trengte til ramsløk-pestoen som vi hadde planer om å lage.

Ramsløk er nordens svar på hvitløk og har en smak som kan minne om en blanding mellom hvitløk og gressløk. Den vokser vilt i lavlandet langs kysten fra Trøndelag og sørover. Her hos oss finner vi den på plasser som har delvis skygge, delvis sol og der det er våt jord. For å finne ut hvor det vokser ramsløk i ditt nærmiljø kan du gå inn på artskart på artsdatabanken. Hvis du skal prøve å finne ramsløk der du bor er det viktig at du ikke forveksler den med liljekonval som er giftig. En god test på om det er ramsløk du har funnet er å brekke av litt av bladene og lukte. Ramsløken lukter sterkt av hvitløk.


Vi bestemt oss derfor for å lage ramsløksalt av det vi hadde til overs. Ramsløksalt lages på samme måte som andre urtesalter og krever egentlig bare ramsløk og salt og lang tid i ovnen på svak varme. Vi brukte både fint og grovt salt til ramsløksaltet. Grovt salt gir mer struktur, det fine saltet løser seg bedre opp i væsken fra ramsløken.

Ramsløksaltet kan brukes som smakssetter i varm mat (reduser da mengden vanlig salt tilsvarende) og i dipper og sauser.

Til ramsløksalt trenger du:

250 gram ramsløk
100 gram salt
100 gram grovt salt

Grovhakk ramsløken og putt den i blenderen. Hell over fint og grovt salt og kjør blenderen til en jevn masse.


Fordel massen på et bakebrett kledd med bakepapir i et tynt lag. Sett brettet i stekeovnen på 50 grader med varmluft og la ovnsdøren stå på gløtt. Nå er det bare å smøre seg med tålmodighet og vente til saltet er helt tørt. Det kan ta ganske lang tid, alt etter hvor mye ramsløksalt du har laget og hvor tykt laget ditt med ramsløkmasse på bakebrettet er. Når massen begynner å tørke kan det være lurt å vende litt på massen for å bryte den tørre hinnen som dannes på toppen.

Denne oppskriften gir mye ramsløksalt, og du må regner rundt 12-18 timer for å få saltet helt tørt.

Når saltet er helt tørt knuser du det litt med en stekespade eller lignende og har det over på et lufttett glass. Husk å rengjøre glassene du bruker godt. Oppbevar ramsløksaltet mørkt og tørt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar