torsdag 5. mai 2016

Hjemmelaget kimchi

Etter å ha sett Mind of a chef (Netflix) og Cooked (Netflix) fikk vi lyst til å lage Kimchi som er Koreas nasjonalrett. Grunnelementene i retten er fermenterte grønnsaker, noen ganger med reker og andre små sjødyr. I denne retten skal vi lage en basis som vi skal benytte i en japansk spesialitet som heter ramen (nudelrett).

Etter å ha sett på disse to seriene på netflix gikk det opp for oss hvor mye av maten og drikken vi konsumerer i dag som er fermenterte, f.eks sjokolade, vin, øl, forskjellige oster, brød osv. Vi bestemte oss for å teste ut en enkel oppskrift på Kimchi.

Kimchi er en siderett og passer til mye forskjellig. Det finnes en haug med forskjellige oppskrifter så her er det bare å prøve ut hva som passer deg. Smaken er noe spesiell første gang, men sammen med andre asiatiske retter blir det svært godt.
 Ikke la deg skremme av at det skal stå og gjære av seg selv i en uke eller to - kimchi spises det store mengder av i verden hver enese dag - og er det ikke morsomt å prøve å lage det selv?


 Til ett glass kimchi trenger du:
1 kinakål
0.5 dl salt (uten jod)
Vann
6 fedd hvitløk
1 ss ingefær
1 ts sukker
3 ss fish sauce
4 vårløk
200-250 gram reddiker (koreanske om du får tak i, ellers vanlige røde)
2-6 ss chilliflak

Start med å vaske og kutte kinakålen på langs og deretter på tvers i ca 5 cm strimler. Legg kålen i en bolle og gni inn alt saltet med rene hender. Bruk hansker om du har sensitiv hud. Du må gjerne bruke litt makt og knip inn saltet i kålen. Kålen skal etterhvert bli litt mykere og du kjenner at det begynner å bli fuktig. Etter ca 1-2 minutter med behandling fyller du opp bollen med vann slik at det kommer over kålen. Legg et asjett eller noe lignende som presser ned kålen i bollen slik at kålen hele tiden befinner seg under vannets overflate. La blandingen stå i 1-2 timer.


Etter at du har saltet kålen, bruker du et dørslag over vasken og hell kålen og vannet oppi. Skyll kålen godt 3 ganger før du lar den stå i dørslaget og dryppe av seg i 20 minutter.

Knus hvitløk og ingefær i en morter og lag en past av ingefær, hvitløk, fish sauce og sukker. Rør inn ønsket mengde chilliflak (2-6 ss)

Kutt opp vårløk i 1-2 cm brede strimler og skrell av det røde på reddiken og hakk den opp i fine strimler. Bland sammen kål, paste, reddiker og vårløk i en bolle. Masser forsiktig ingrediensene sammen i bollen inntil paste'en dekker alle grønnsakene i bollen.

Vask ett stort glass og lokket godt og legg kimchien ned i glasset. Press kimchien ned i glasset inntil saltlaken blir lagt som et lokk over grønnsakene. Skru lokket godt på glasset. La det være minst 2-2.5 cm med luft mellom lokket og innholdet i glasset.

La kimchien stå og fermutere i romtemperatur i 1-5 dager. Vi lot glassene stå på kjøkkenbenken. Følg med glasset og press ned kimchien under saltlaken med en ren finger eller en skje hver dag. På grunn av gjæringen kan det komme væske ut av glasset, så sett glasset på en asjett.

Når kimchien har gjæret ferdig settes den til avkjøling i kjøleskapet. Den kan spises med en gang, men smakerer best etter en uke eller to i kjøleskapet.

Vær oppmerksom på at jod i salt og/eller for mye klor i vannet kan hindre fermenteringen. Det er derfor lurt å bruke salt uten jod og vann fra butikken hvis du vet at du har mye klor i vannet i springen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar