lørdag 12. september 2015

Eltefrie rundstykker med muffinsform

En av de beste luktene jeg vet om er luken av nybakt gjærbakst! Se for deg at du kommer inn hjemme etter noen timer ute og blir møtt av lukten av nybakte rundstykker. Og du bare vet at lunsjen kommer til å smake helt fantastisk! Og når det i tillegg er så enkelt å få saftige og deilige rundstykker med knasende sprø skorpe - hvorfor skal du da ikke lage dem?

Til ett muffinsbrett med rundstykker (12 stk.) trenger du:

350 g hvetemel
100 g siktet rugmel
50 g sammalt rugmel
½ ts tørrgjær
1 liten ts salt
1 ts honning
4 dl romtemperert vann

Ha alle de tørre ingrediensene i bakebollen og bland med en slikkepott. Tilsett det tempererte vannet og rør deigen sammen. Du trenger ikke å røre så mye.  Deigen skal være litt mer klissete en når du lager vanlig brød som du elter, men den skal ikke være så klissete at den flyter utover i bollen. Juster med hvetemel hvis den blir for flytende.

Dekk bakebollen med plast og sett bollen på en lun plass på kjøkkenbenken. Deigen skal heve i romtemperatur natten over til du er et par timer unna det tidspunktet der du har lyst til å servere rundstykkene.

Strø godt med mel på kjøkkenbenken og hvelv deigen ut på benken. Deigen er nå veldig klissete og flyter utover, så du trenger godt med mel og hjelp av slikkepotten.  Hvis deigen flyter for mye utover bretter du den ett par ganger som beskrevet her, deretter deler du deigen i 12 jevnstore emner.
Deig-emnene legges forsiktig i gropene på et muffinsbrett som du på forhånd har smurt med litt olje. Jeg pleier å passe på at bretter og skjøter vender ned, slik at overflaten blir jevn og fin. Dekk muffinsbrettet med ett rent klede og sett brettet en lun plass. Rundstykkene skal nå etterheve til dobbel størrelse - ca. 45 minutter.

Forvarm ovnen til 200 grader og stek rundstykkene midt i ovnen i ca. 20 minutter. Hvis du ønsker en ekstra sprø skorpe på rundstykkene kan du sette opp temperaturen de siste 5 minuttene av steketiden.


Server nystekt med smør og godt pålegg eller til en god suppe.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar