fredag 4. september 2015

Fikenbrød til ostefatet

I sommer fikk vi servert et helt fantastisk fikenbrød til ost og rødvin og jeg tenkte straks at et slikt brød har jeg lyst til å lage!

Brødet passer perfekt når du har invitert til en hyggelig kveld med ostefat og rødvin. Den søte fikensmaken og valnøtter er en fantastisk kombinasjon og får frem de gode fyldige smakene i osten. Brødet får en litt og søt og nøttaktig smak og blir både saftig og holdbart.

Til to brød trenger du:
250 g fiken
150 g valnøtter
450 g hvetemel
1 ts salt
50 gram fersk gjær
2 ss olivenolje
4,5 dl vann

Jeg er glad i smaken av fiken, men kan synes at det blir litt mye hvis det blir for store biter med fiken i brødet. Jeg valgte derfor denne gangen å kjøre fiken og valnøtter i blenderen for å få dem mer finmalt.


Start med å grovhakke fiken og putt dem i blenderen sammen med valnøttene. Kjør fikenen i blenderen til du har fått en litt grov smuldrete masse. Her må du finne ut hvordan du liker det best. Hvis du har lyst til å ha fikenbiter i brødet ditt kan du på dette punktet bare bruke kniven og hakke dem opp i passe biter.

Løs opp gjæren i lunkent vann og bland sammen fiken, valnøtter, mel og salt. Tilsett gjærblandingen og oljen i det tørre og elt deigen i 10-15 minutter. Du skal nå ha en glatt og elastisk deig. Dekk bakebollen med plast eller ett rent klede og sett den til å heve. Deigen skal heve til dobbel størrelse – ca. 1 time.

Strø litt mel på bakebordet og hvelv deigen ut av bakebollen. Del deigen i to brødemner og form dem slik at de passer til brødformen din. 


Plasser brødene i de smurte brødformene og dekk dem til med et rent klede. Brødene skal nå heve til dobbel størrelse – ca. 45 minutter.

Varm opp ovnen til 220 grader og stek brødene på nederste rille i ca. 15 minutter. Senk varmen til 200 grader og stek brødene videre i ca. 25 minutter. Pass litt på brødene underveis i stekingen - hvis du ser at brødene blir for mørke på toppen kan du legge ett bakepapir over dem under stekingen.   

Nytes  med gode venner og god ost, og gjerne med ett glass rødvin...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar