lørdag 5. september 2015

Kremet blåskjellsuppe

Fakta om blåskjell

Visste du at blåskjell kan bli eldre enn 20 år? Flotte jern-rike blåskjell bugner i ferskvaredisken hele året, men de beste blåskjellene får du tak i om høsten og vinteren. Blåskjell inneholder proteiner, vitamin B12 og selen. Alt dette er bra for kropp og sjel.

Til denne oppskriften brukte vi  2 kg blåskjell noe som var nok til 2 voksne og 3 barn.


Du trenger:

2 kg blåskjell
1 hel gul løk
2-3 ss olivenolje
3 hvitløksfedd
1 tommelfinger frisk ingefær
1 fennikel
1 lime
1 ss rød curry paste
4 ss frisk persille
4 ss frisk koriander
1 dl hvitvin
2 dl råpressede epler/god eplejuice
2 dl kremfløte
2 ss smør

Putting it all together

Start med å vaske blåskjellene godt, fjerne tråder og smuss. Blåskjellene skal være levende når de dampes. Dersom de er levende lukker de seg (noen ganger sakte) etter at du kakker lett på dem. Noen ganger tar det litt tid før de lukker seg. De som lukker seg med en gang er ok, men dersom de ikke lukker seg med en gang kan du legge dem til siden og senere sjekke om de har lukket seg. Alle som ikke lukker seg eller har knuste eller ødelagte skjell bør kastes. Dette er en fin jobb for små barn som vil være med på kjøkkenet. Barna har lettere for å smake på nye retter når de selv har vært med på kjøkkenet og laget maten.

Varm opp 2-3 ss med olivenolje og surr finhakket hvitløk, ingefær, gul løk og fennikel. Spe på med rød curry paste og la det surre til løken og fennikelen er bløt og har en gylden farge. Tilsett deretter hvitvin og eplejuice og ha blåskjellene oppi gryten. Sett på lokket og la det koke i ca 5 minutter. Du kan gjerne lette litt på lokket og røre rundt en gang eller to mens skjellene damper. Sjekk at alle skjell har åpnet seg. Hvis noen skjell er lukket må disse kastes.

Sil ut væsken fra blåskjellene og hell den over i en egen gryte. Tilsett fløte og kok opp. Visp inn smøret og tilsett 2/3 av urtene. Smak til suppen med skall og saft fra lime. La det koke noen minutter under middels varme.
Fordel blåskjell i suppeasjetter og hell suppen over. Pynt med koriander og persille. Server med godt brød og ett glass hvitvin til de voksne! Hos oss er dette en suksess både hos små og store.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar