søndag 13. september 2015

Kardemommeknuter

Jeg her lenge ønsket meg Morten Schakendas bok "Om boller og brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom" og for litt siden kom den til min store glede i hus. Jeg har dessverre ikke vært på Bakeriet i Lom, men er jeg en gang på den kanten av landet er det helt sikkert at jeg skal innom!

Når du sitter og koser deg med en slik bok er helt umulig å ikke få lyst til å bake... og når det i tillegg er en antydning til høst ute så virket det som en god ide å bake kardemommeknuter. Knutene er inspirert av kanelsnurrene i boka, men ikke alle gutta mine liker kanel så godt, så jeg lager ofte disse kardemommeknutene i stede.


Til 24 store kardemommeknuter trenger du:

1,2 kg hvetemel
50 gram gjær
200 gram sukker
1 ts salt
2 ts grovmalt kardemomme
6 dl melk
150 gram smør

Til fyllet trenger du:

150 gram smør
150 gram sukker
3 ts grovmalt kardemomme
Jeg liker å bruke nymalt kardemomme
da jeg synes den gir fyldigere smak en den ferdig malte kardemommen. Kardemommen blir litt grovere malt når jeg maler selv, noe jeg i grunnen synes er godt. Jeg bruker en kryddermorte for å male kardemommen.

Bland sammen alle ingrediensene til deigen med unntak av smøret. Elt deigen i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter på lav hastighet. Deigen skal være smidig og glatt og slippe kantene i bakebollen. Tilsett deretter smøret i små biter mens du lar eltekroken gå på lav hastighet. Bruk ca 5 minutter på å tilsette smøret i deigen. Når alt smøret er tilsatt lar du deigen elte videre i 10 minutter.
Dekk deigen med et rent klede og sett den til å heve til dobbel størrelse - 60-90 minutter.

Når degien er ferdig hevet strør du mel på bakebordet og hvelver deigen ut på bordet. Kjevle deigen ut til en stor firkant - ca 60 x 60 cm - og smør et tynt lag med smør ut over deigen. Strø på sukker og kardemomme. Brett firkanten slik at du først bretter 1/3 av flaten inn mot midten og deretter den siste delen av deigen over den delene der du allerede har brettet slik at du får tre lag.   

Skjær deigen i 24 strimler. Du skal nå knytte knutene som gjør at kardemommeknutene får sin form. Ta en strimmel og rull den ene enden over bordet mens du holder den andre enden stille slik at strimlene blir tvinnet. Du kan gjerne dra litt forsiktig i strimmelen samtidig sli at den blir lengre. Legg den ene enden av strimmelen inne i hånden langs fingeren, tvinn strimmelen to ganger rundt hånden og putt enden inn der den andre enden kommer ut. Det høres kanskje litt vanskelig ut, men etter ett par forsøke er jeg sikker på at du får det til!

Sett kardemommeknutene på stekebrett og la dem heve i en times tid.

Strø med litt perlesukker og stek knutene i ovnene på 180 grader i 20 minutter.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar