tirsdag 8. september 2015

Syltede grønne tomater

Denne sommeren har ikke vært av de aller beste, og selv om solen har tittet frem innimellom har forholdene i hagen vært så som så for tomatene. Da vi i tillegg lot tomatplantene klare seg selv i noen uker mens vi var bortreist så sier kanskje resultatet seg selv? Tomatplantene var på et tidspunkt frodige og fine og har etterhvert kommet med mange tomater - men den gode røde tomaten med rund og søt smak har for mange av kartene latt vente på seg.

Nå har september kommet og jeg har mistet litt troen på at resten av cherrytomatene våre skal bli modne. Jeg bestemte meg derfor for å lage syltede grønne tomater. Jeg bestemte meg for å prøve syltede tomater med en litt asiatisk vri og de syltede grønne tomatene kan brukes i stede for syltede charlottløk i asiatiske retter, og er gode i for eksempel i Chiang Mai curry, eller som tilbehør til grillmat og kjøttretter.

Til 3 store glass trenger du:

Ca 1,5 kg små grønne tomater
7,5 dl 7% klar eddik
7,5 dl vann
750 gram sukker
1 ts sitronsyre

2 kanelstenger
1 vaniljestang
20 nellik
6 stjerneanis
2 ss korianderfrø
3 tørkede chili
1 ss spisskumin
1 ss kardemomme


Plukk inn tomatene som du ikke tror har mulighet til å bli modne og skyll dem godt. Tomatskallet bør stikkes hull på før tomatene skal syltes. En lur måte å gjøre dette på er å rulle tomatene på den taggete siden på rivgjernet. Hvis du har teknikken på å rulle boller inne klarer du å rulle 2-3 tomater samtidig.

Kok opp eddik, vann og sukker og tilsett sitronsyre og krydder. Tilsett tomatene og la dem koke i 15-20 minutter. Mine umodne cherrytomater var ikke så store og det holdt med ca 15 minutter koketid. Hvis noen av tomatene er mer modne en de andre vil du se at disse tomatene er ferdige før de umodne tomatene. Altså, jo mer modne tomatene er, jo kortere koketid trenger de.

Ha de syltede tomatene over i rene sterile glass og oppbevar dem kjølig.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar