torsdag 3. september 2015

Eltefritt valnøttbrød

De siste årene har det florert av oppskrifter på eltefritt brød og hvis du enda ikke har prøvd denne måten å lage brød på så har du noe å glede deg til! Nesten hver eneste gang jeg lager brød på denne måten har resultatet blitt et godt og smaksrikt brød med knasende sprø skorpe. Den eneste ulempen med brødet er at jeg som oftest kun lager ett om gangen – og det blir jo borte med det samme!

Jeg lager nesten aldri det samme brødet to ganger, men en ingrediens som ofte sniker seg med i baksten er valnøtter. De skaper en utrolig god smak på brødet, og noe bedre en et eltefritt valnøttbrød kan du nesten ikke få en søndagsmorgen...

Til ett brød brukte jeg denne gangen omtrent:

400 g hvetemel
50 g siktet rugmel
50 g sammalt rugmel
60 g valnøtter
20 g sesamfrø
20 g linfrø
½ ts tørrgjær
1 ts havsalt
1 ts akasiehonning
4 dl romtemperert vann

Ha alle de tørre ingrediensene i bakebollen og bland det sammen med en slikkepott. Tilsett det tempererte vannet og rør deigen sammen. Du trenger ikke å røre så mye.  Deigen skal være litt mer klissete en når du lager vanlig brød som du elter, men den skal ikke være så klissete at den flyter utover i bollen. Juster med hvetemel hvis den blir for flytende.

Dekk bakebollen med plast og sett bollen på en lun plass på kjøkkenbenken. Deigen skal heve i romtemperatur natten over til du er ett par timer unna det tidspunktet der du har lyst til å sette tennene i brødet.

Strø godt med mel på kjøkkenbenken og hvelv deigen ut på benken. Deigen har nå veldig klissete og flyter utover, så du trenger godt med mel og hjelp av slikkepotten. Brett sidene på deigen inn mot midten rundt i ring klokken 12, 15, 18, 21 og så videre. Pass på at du hele tiden har godt med mel på benken slik at deigen ikke setter seg fast. Jeg pleier å brette til deigen holder på formen og det blir vanskelig å brette den mer. Ha godt med mel i bakebollen og legg deigen tilbake i bollen med brettene ned og dekk til med plast.

Deigen skal nå etterheve i romtemperatur. Brødet blir klart beste når deigen får heve 1 ½ -2 timer, men kortere hevetid går også hvis brødet skal spises som helgefrokost.  I god tid før brødet skal i ovnen setter du ovnen på 250 grader samtidig som du setter risten inn på nederste nivå sammen med en jerngryte med lokk. Kontroller at gryten (og lokket) tåler den høye temperaturen. Gryte og lokk skal stå så lenge i ovnen at det er ordentlig gjennomvarmt - jeg pleier å beregne ca. ½ time.

Når gryten er glovarm og deigen er ferdig hevet lirker du deigen så raskt som mulig over i jerngryten. Rugg gryten litt frem og tilbake for å få brødet ordentlig på plass i gryten og sett på lokket. Brødet skal nå steke på 250 grader i 30-35 minutter. Dunk litt på toppen av brødet og kjenn etter om brødet har fått en god steke skorpe. Hvis du ønsker en sprøere skorpe kan du senke temperaturen til ca. 220 grader og steke videre i 5 minutter før du sjekker på nytt – i min ovn og med min jerngryte er det sjelden nødvendig, men som sagt - her er det bare å kjenne etter og steke litt lengre hvis det er behov for det.   

Når du er fornøyd med skorpen kan du sjekke om brødet er ferdig stekt ved å banke på brødets underside – en hul lyd tyder på at brødet er ferdig stekt. Vipp brødet ut av jerngryten og avkjøl det på rist. Hvis du klarer å vente litt til brødet er noe avkjølt er det lettere å skjære pent opp, men hvis du ikke har så mye i mot en real blings så er det bare å dekke bordet!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar