mandag 21. september 2015

Helkornbrød


Gjærbakst er utrolig godt og ofte er det slik at jo bedre tålmodighet du har og jo lengre du venter jo bedre blir resultatet! Denne oppskriften gir to store runde og saftige brød som passer godt som tilbehør til hjemmelaget tomatsuppe slik vi hadde i dag eller bare som en real blings til kveldsmat.

Du trenger:

Dag I
75 gram helkorn
1,5 dl kokende vann

Dag II
Massen med helkorn
3,5 dl vann
1 ts sukker
1 egg
500 gram hvetemel
150 gram sammalt hvetemel, finmalt
150 gram sammalt hvetemel, grovmalt
100 gram smør
10 gram salt
50 gram gjær


Helkorn vil i en bakeprosess trekke til seg mye væske og du kan raskt risikere et tørt brød hvis du på forhånd ikke legger helkornene i bløt. Dette brødet er det derfor lurt å starte med dagen før du vil servere det. Ha helkorn i en bakebolle og tilsett kokende vann. Dekk bollen med plast og sett den på kjøkkenbenken natten over.

Dagen etter blander du sammen massen med helkorn, hvetemel, finmalt sammalt hvetemel, grovmalt sammalt hvetemel, egg, sukker og vann og elter dette i ca. 5 minutter. Tilsett 2-3 treninger med smør mens du elter videre. Når disse er eltet inn tilsetter du 2-3 terninger til og på denne måten fortsetter du til alt smøret er tilsatt.

Tilsett deretter salt og gjær litt etter litt og elt videre i ca. 15 minutter.

La deigen hvile i 15 minutter under ett rent klede på kjøkkenbenken. Snu om deigen og legg den i en melet bakebolle som du dekker med plast. Sett deigen til å heve til dobbel størrelse - ca. 60 minutter.

Hvelv deigen ut på kjøkkenbenken og del den i to emner som du former til to runde brød. Plasser brødene på et stekebrett og dekk dem til med ett rent klede. La brødene heve til dobbel størrelse - ca. 60 minutter.

Forvarm ovnen til 200 grader og stek brødene på nederste rist i 30-35 minutter. Avkjøl på rist.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar