fredag 30. september 2016

Marokkansk-inspirert lammegryte

Når vi tenker på marokkansk mat tenker vi på gryter med mørt kjøtt, masse krydder og varme smaker! Det er mye mer som kjennetegner det marokkanske kjøkkenet og det er store variasjoner - særlig mellom kyststrøk og innlandet, men bildet av en putrende gryte med en helt utrolig aroma og smak har som sagt blitt det vi tenker først på når vi tenker marokko og mat.


Denne oppskriften tar utgangspunkt i de krydderne som ofte dukker opp i det marokkanske kjøkkenet og gir en smaksrik og deilig lammegryte med god fylde siden vi i tillegg til lammekjøttet også har brukt kikerter i gryteretten.

Til en stor gryte trenger du:

1.5 kg lammelår i skiver
4 dl vann
3 ss olje
10 sjalottløk delt i to
6 tomater
2 ts malt stjerneanis
2 ts cumin
1 ts koriander pulver
6 cm finhakket ingefær
4 stk tøka chili
400 g kikerter
5 hvitløksfedd
3 kyllingbuljongterninger
3ss hvitvinseddik
1 ss brunt sukker
4 hele kanelstenger
Friske mynteblader

Start med å skjære opp lammekjøttet i 2x2 cm terninger og surr lammet i en jerngryte med olje som tåler sterk varme. Når kjøttet får en gyldenbrun farge heller du oppi vannet og tilsetter  buljongterningene. Tilsett alt krydderet og sjarlottløk. Hakk opp tomatene og ha tomatene oppi gryten sammen med kanelstengene. Kanelstengene kan tas ut før servering. Hell i hvitvinseddik, brunt sukker og finhakket hvitløk.

For å kunne kontrollere hvor sterk lammegryten blir legger du de tørka chiliene i gryten hele. På denne måten kan du smake til når gryten din er passe sterkt og deretter ta ut chiliene.
La gryten stå og småputre i 1 time til lammekjøttet er mørt og smelter i munnen og væsken i gryten begynner å tykne.

Server med kokt ris eller couscous og pynt med friske mynteblader. Dette smaker fortreffelig, spesielt om høsten når det bugner med godt lammekjøtt i butikken.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar