søndag 11. september 2016

Eplegelè med ingefær

Denne helgen kom min yngste på seks år hjem fra en kamerat med en hel bærepose med fine epler! Han ville gjerne lage eplegelè - og det er jo en fin måte å bruke litt syrlige deilige hageepler på.


I denne varianten har vi latt råsaften koke en liten stund sammen med ingefær skjært i skiver. Det gir en god ekstra spiss på gelèen og gjør at den er flott til vilt eller til ostefatet.

Du trenger:

1 liter råsaft av epler
ca. 800g sukker
50g ingefær

Hvis du ikke skal bruke pektin når du lager gelèen er det viktig at eplene du bruker er faste og syrlige slik at pektininnholdet er høyest mulig. Hvis du ikke har tilgang på syrlige eppler kan du selvsagt tilsette litt pektin for å være sikker på at du får en bra gelè.

Når du lager gele uten bruk av pektin er det viktig å ikke lage for mye gelè på en gang. Det er nemlig vanskelig å få geleen stiv hvis du lager større porsjoner enn en liter med råsaft per porsjon. 

Råsaften av epler helles over i en stor gryte og kokes opp. Ta deg tid til å koke den opp litt sakte, slik at saften ikke fosskoker. Du vil da få mindre skum i overflaten på saften. Tilsett skiver med ingefær og la saften småkoke litt før du tilsett sukker litt om gangen mens du rører jevnt. Når alt sukkeret har løst seg opp lar du gelèen koke på svak varme.

Hvis du ønsker en klar gelè er det lurt å skumme av dersom det danner seg skum på overflaten. Dra skummet til en side i gryten og ta det forsiktig opp med en spiseskje. For å kontrollere om du har laget gelè (og ikke veldig søt saft) kan du helle en spiseskje av gelèen på en kald asjett og la geleen bli kald. Hvis du oppbevarer asjetten i kjøleskapet mellom hver gang du prøver ut om det kan bli gelè går det raskere å ta gelè prøven. Hvis du kan dra en fing gjennom gelèen uten at den går sammen igjen vil saften du har i gryten stivne til gelè i glassene når den blir kald.
 
Smak litt på gelèen mens den koker og sil bort ingefæren når du synes eplegelèen har en passe smak av ingefær.  Gelèen skal nå kokes til du lykkes med gelè-prøven beskrevet ovenfor.
Hell gelèen over på sterile glass og oppbevar den kjølig.

En enkel måte å sterilisere glass og lokk på er å vaske dem godt, skylde dem og steke dem i stekeovnen på litt over 100 grader i ca. 15 minutter. Fyll eplegelèen på de sterile glassene, sett på lokket og snu glassene opp ned slik at de står med lokket ned. Grunnen til at dette er at det kokende innholdet dekker lokket og  det vil forhåpentligvis drepe eventuelle mikroorganismer som steriliseringen ikke har tatt. I tillegg vil innholdet ved avkjøling trekke seg sammen og suge fast lokket. En god test på om glasset er tett er at lokket er sugd fast i glasset (“klikk-lokk” skal ikke ha “poppet ut”). Hvis lokket ikke er fast er det heller ikke tett, og innholdet må regnes som ferskvare.
Oppbevar eplegelèen kjølig.

Eplegelè med ingefær er nydelig på ostefatet og som tilbehør til vilt. Det er også fint å tilsette i sauser der du både trenger litt sødme og den syrlige eple/ingefær-smaken.
  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar