søndag 9. oktober 2016

Spaghetti bolognese

Både barn og voksne pleier å like spaghetti bolognese og det sies at det finnes en oppskrift for hvert hjem i opprinnelseslandet Italia. Om det ikke er helt sant er det i hvert fall mulig å finne utallige oppskrifter på nettet! Denne oppskriften har som så mange andre utgangspunkt i flere liknende oppskrifter med fokus på de smaker og kombinasjoner som vi liker. Bolognesen er nok en voksen variant da den inneholder både rødvin og chili, men her er det lov til å følge egen smak og tilsette ingredienser du selv synes passer!

En bolognese blir som andre gryter bare bedre og mer smaksrik jo lengre den står og putrer i gryten, men det er jo ikke alltid det er tid til å la middagen stå en time eller to ekstra på komfyren. Vi synes denne gryta smaker supert etter at den har stått og putret i en halvtimes tid, men har du tid til mer vil det bare tilføre gryta en dypere og rundere smak. 

Til en god gryte trenger du:

1-2 ss olje til steking
600g kjøttdeig
150g bacon
3 store sharlottløk
1 stor gulrot
2 stangselleri stenger
100g sjampinjong
500g plommetomater
250g cherry tomater
6ss hjemmelaget pesto
3 fedd hvitløk
2 stk laubærblader
3 kvister rosmarin (bladene)
1 god neve basilikum
1 ts oregano
4 tørka chili
1 terning kjøttbuljong
2.5dl rødvin

Start med å kutte opp baconet i strimler og surr det i gryta med litt olje og finhakket hvitløk. Tilsett kjøttdeig og stek videre samtidig som du hakker kjøttdeigen i mindre biter. Tilsett pesto og vin når  kjøttdeigen er gyllenbrun. La dette stå og putre mens du hakker opp gulrot og stangselleri i strimler og tilsetter gryten. Kutt opp soppen i terninger, skjær sjarlottløk opp i skiver, plommetomater i terninger, cherrytomater i to og ha alt opp i gryten og la det småkoke videre.

Tilsett to hele laubaærblader og ta bladene av stilkene på rosmarinen og legg bladene i gryten. Hakk opp eller knus den tørkede chilien og skjær basilikum i tynne strimler før du har det i bolognesen sammen med kjøttbuljongterning og oregano.
La gryta stå og småputre i 30 minutter.

Server rykende varm med kokt spaghetti.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar