lørdag 3. september 2016

Eplesnurrer

Vi synes det er utrolig godt med gjærbakst - både i form av brød og boller og nå på sensommeren/høsten, med mye epler som venter på å bli til noe godt, så er disse eplesnurrene deilige å kose seg med!


Til to brett med eplesnurrer (24 stk.) trenger du:

3,5 dl melk
50 gram gjær
100 gram smør
3 ts kardemomme
1 ts salt
1 dl sukker
ca. 1 kg mel

Til fyllet trenger du:

Ca. 5 dl eplesyltetøy
Kanel
Perlesukker


Varm melk forsiktig til den er lunken og løs opp gjæren i melken. Smelt smør og tilsett smør, sukker, salt og kardemomme til melkeblandingen. Elt inn mel til en blank og smidig deig. Hold igjen på litt av melet og juster mot slutten. La deigen elte ca. ti minutter. Deigen skal være blank og smidig og slippe kantene på bakebollen.

Dekk deigen med et klede og sett den til heving på en lun plass. Deigen skal heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.

Strø mel på kjøkkenbenken og hvelv ut deigen. Kjevle deigen ut til et rektangel og fordel eplesyltetøy ut over deigen. La 5-10 cm av deigen langs den lange siden være uten syltetøy. Hvis du har laget eplesyltetøyet samtidig med gjærdeigen er det viktig at du lar eplesyltetøyet avkjøle godt slik at temperaturen ikke dreper gjæren i deigen når du fordeler syltetøyet over deigen.

Strø over litt kanel og pensle den bare kanten med lunkent vann. Rull rektangelet forsiktig sammen fra langsiden slik at avslutningen blir der du har penslet. Du må passe på at du ikke ruller syltetøyet av deigen når du ruller den sammen. Den penslede kanten på deigen vil hjelpe til å lime enden på rullen sammen med rullen.

Skjær ca. 2 cm skiver av rullen og legg dem på et bakebrett kledd med bakepapir. Strø litt perlesukker over eplesnurrene og dekk dem med et rent klede og la dem heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.

Stek snurrene midt i ovnen på 220 grader i ca. 15 minutter til de er gyldne i fargen. Pass på mot slutten av steketiden så snurrene ikke blir for mørke på fargen.

Avkjøl på rist, men spis dem gjerne mens de enda er varme og deilige!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar