fredag 23. september 2016

Boller med mørk sjokolade

Her i huset elsker vi når duften av nybakte boller begynner å spre seg... det er få ting som får gutta til å komme løpende og snuse i lufta på samme måte som når det kommer et brett eller to med boller ut av ovnen. I disse bollene har vi brukt en mørk sjokolade med høyt kakaoinnhold. Den mørke sjokoladen passer godt til de litt søte bollene.


Men det er ikke alltid så lett å få til fine og runde boller. Derfor har vi beskrevet både med ord og bilder den metoden vi har brukt de siste årene for å få et pent resultat. Det er selvsagt lettere å få en jevn og pen bolle uten sprekker hvis du har en jevn bolledeig uten store biter med feks. sjokolade i, men det er fullt mulig å få bollene pene når du har puttet noe i deigen også.

Til 16 store boller trenger du:

600 gram hvetemel
50 gram gjær
100 gram sukker
1/2-1 ts salt
2 ts grovmalt kardemomme
3 dl melk
100 gram smør
100 gram 86% mørk premium sjokolade

Bland sammen alle de tørre ingrediensene og smuldre gjæren i melblandingen. Tilsett melk og elt deigen i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca. 15 minutter på lav hastighet. Deigen skal være smidig og glatt og slippe kantene i bakebollen. Juster med mel eller melk ved behov. Tilsett deretter smøret i små biter mens du lar eltekroken gå på lav hastighet. Bruk ca 5 minutter på å tilsette smøret i deigen. Når alt smøret er tilsatt lar du deigen elte videre i 10 minutter. Benytt eltetiden til å grovhakke sjokoladen. Vi har brukt 86% mørk premium sjokolade i disse bollene, men det viktigste er at du bruker en sjokolade av høy kvalitet og som du liker ;) Mot slutten av eltetiden tilsetter du sjokoladen og elter til den er blandet jevnt inn i deigen.

Dekk deigen med et rent klede og sett den til å heve til dobbel størrelse, 60-90 minutter.

Når deigen har hevet strør du litt mel på bakebordet og hvelver deigen ut på bordet. Del deigen i 16 like store deler.

For å få pene boller som ikke sprekker lærte vi oss et triks for noen år siden som vi fremdeles bruker (se bildene). Det er fult mulig at det finnes bedre måter å få fine boller eller rundstykker på, men det er denne måten vi får bollene best til på.

Start med å rulle deigbiten som skal bli til en bolle (eller et rundstykke) til en pølse. Brett deretter pølsen i tre og legg siden med bretten ned mot bakebordet.

Rull bolledeigen fast ned mot bordet samtidig som du krummer hånden mer og mer - Og du har en fin og jevn bolle som ikke sprekker opp.

Som du ser av bildene bruker vi ikke mye mel i det området på bakebordet der vi ruller ut bollene. Det er bare en fordel at bollene kleber litt til benken når du ruller dem ut - det blir letterer å få en jevn og fin bolle, uten sprekker.

Plasser bollene på et stekebrett og dekk dem til med et rent kjøkkenhånkle. La bollene etterheve til dobbel størrelse i ca. 1 time.

Pensle bollene med melk og stek dem i ovnen i 220 grader i ca. 15 minutter til bollene er gyldne i fargen. Steketiden vil variere i forhold til din ovns egenskaper og til hvor store boller du har laget. Følg derfor med mot slutten av steketiden slik at bollene ikke blir for mørke på fargen. Avkjøl på rist.

Boller smaker absolutt best varme og nybakte, men du kan selvsagt fryse bollene og nyte dem senere. Frys i tilfelle bollene ned med det samme du har avkjølt dem. Når du tar dem opp av frysen lar du dem tine i romtemperatur før du varmer dem opp i ovnen i 4-5 minutter på 180 grader.

Server med kakao, eller en god kopp kaffe...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar