torsdag 14. juli 2016

Eltefritt brytebrød

Hjemmelagde rundstykker blir på en måte enda kosligere når du lager brytebrød av dem og og du kan sitte ute i skogen på tur eller på strandpicnic og rive rundstykke løs fra brødet og lage deg noe godt av det.

Denne oppskriften gir to små brytebrød med 6 naturlige avbrytbare rundstykker. De er ikke så store så de er perfekte i kurven når du skal på picnic eller (hvis du pakke litt skånsomt) sekken når du skal på tur.

Til to små brytebrød med 6 avbrytbare rundstykker trenger du:

300 g hvetemel
100 g sammalt hvete, grovmalt
100 g sammalt hvete, finmalt
1/2 ts gjær
1 st salt
1 ta sukker
4 dl romtemperert vann

Bland alle de tørre ingrediensene i en bakebolle og rør dem lett sammen. Tilsett det tempererte vannet og rør deigen sammen. Deigen skal være ganske løs, men den skal ikke flyte utover. Juster med vann eller hvetemel ved behov. Dekk bakebollen med plast og sett den til heving natten over på kjøkkenbenken (10-20 timer) .

Neste dag  strør du godt med mel på benken og hvelver deigen ut på den melete benken. Del deigen i 12 like store emner som skal bli til to brytebrød. Det er viktig at du har godt med mel på benken slik at deig-emnene ikke setter seg fast.

Nå skal du forme hvert emne til et rundstykke. Dette gjør du enklest ved å brette emnene før du setter dem på stekebrettet. Løfte opp rundstykkeemnet og la det flyte litt ut i hånden, brett inn kantene på deigen noen ganger til emnet har den fasongen du ønsker. Legg rundstykket forsiktig på bakepapiret med brettene ned. Det er viktig at du har tilgang på godt med mel når du skal gjøre dette - det er en deig som klistrer seg til fingrene, og gjør den det blir det vanskelig å få fine runde deigemner.

Sett et deigemne i midten av en plate og plasser fem andre deigemner jevnt rundt den første. Emnene skal stå med litt avstand slik at de vokser sammen i heveprosessen. Gjenta dette med de seks andre emnene. Jeg pleier å bruke to brett, et til hvert brødene, men har du store brett klarer du antagelig å få dem på samme brett.

Pynt gjerne med litt linfrø og etterhev brødene med et rent kjøkkenhåndkle over hvert av dem  på kjøkkenbenken i 40 minutter. Forvarm ovnene til 220 grader og stek brytebrødene i ca. 20 minutter til de har blitt gyldne.

Avkjøl brødene på rist. Hvis du skal ha dem med på picnic pakker du dem forsiktig inn i et kjøkkenhåndkle og legger dem i kurven uten andre ting over seg. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar