søndag 27. mars 2016

Spanske chorizo-pølser

Vi har laget oss en meget hyggelig tradisjon med å lage pølser i påsken. Vi lager ganske mye når vi først setter i gang slik at vi kan grille og koser oss med hjemmelagede pølser i løpet av sommeren. Det er noe eget med å kunne grille dine egne pølser en deilig sommerdag.


Sett av godt med tid, gjerne en helg med litt dårlig vær. Det tar nemlig litt tid og lage pøser. Selv om det tar tid er det ikke så vanskelig - så det er bare å gå i gang.

Til chorizo-pølsene trenger du:

2,6 kg malt svineribbe
8 ss paprikapulver
2 ss salt
4 ts chilli-flak
2 ts spisskummen
3 ts malt pepper
2 ss balsamico-eddik
1,5 dl rødvin
10 fedd hvitløk

Ca. 5 meter svinetarm

I pølser er det viktig å få inn nok fett. Du kan enten kjøpe rent kjøtt og spekk hver for seg, eller så kan du, som vi har gjort her, kjøpe svineribbe som inneholder både kjøtt og fett samlet. Se gjerne litt etter på svineribben når du kjøper den og beregn hvor mye fett den inneholder. Et fettinnhold på 40 % vil gi en god og saftig pølse. Det høres gjerne mye ut men hvis du tar så lite fett som 30 % risikerer du å få litt tørre pøser.

Start med å ta av svoren og bena på ribben. Selve ribbena kan du lage spareribs av, så legg dem til side. Mal opp kjøtt og fett. Vi pleier å male to ganger, først grovt, og deretter litt finere.
Finhakk hvitløk og stek paprikapulver i en tørr panne. Tilsett resten av ingrediensene og bland godt med hendene.

Det kan være en god ide å holde tilbake på litt av krydderet slik at du har mulighet til å smake litt til i løpet av prosessen. Vi pleier å blande det meste av krydderet i kjøttblandingen og blande godt før vi steker en liten smaksprøve av farsen på stekepannen. Hvis du er fornøyd med prøve-kaken er det bare å fortsette, hvis ikke tilsetter du mer krydder av den sorten du mener mangler.  Husk at særlig chilli-flak kan variere mye i styrke, så her gjelder det å  smake seg frem til et godt resultat.

La kjøttfarsen sette seg, gjerne natten over, men et par timer går også greit. Når kjøttet har satt seg litt og smaken har utviklet seg legges tarmene i vann og skylles godt. Det står på pakkene hvordan du skal behandle tarmene før bruk.

Tre tarmen inn på pølse-hornet og fyll pølsene med farsen. Tvinn pølsene slik at de blir passe store. Vi har laget våre chorizo-pølser ca. 10 cm lange. Stikk små hull i pølsene med en nål slik at eventuelle luftbobler kan komme ut og at trykket i pølsen ikke blir for stort når du griller pølsene.

Grill chorizo-pølsene på middels varme til pølsene er gjennomstekte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar