fredag 1. april 2016

Focaccia med grønne oliven og timian

I dag har vi bursdagsfeiring i huset! Og i tradisjon tro får bursdagsbarnet velge middag - og ikke overaskende ble det tapas. Fast tilbehør på tapasbordet hjemme hos oss er focaccia, og siden vi alle har vært i barnehage, på skolen eller på jobb så er det nesten påkrevt at maten er forholdsvis enkel å lage. Denne focacciaen lager nesten seg selv, og passer utmerket når du har annet å gjøre men alikevel ønsker varmt og saftig brød på tapasbordet!
I denne varianten av focaccia som vi lager oftest er er brødet pyntet med grønne oliven og timian. Brødet tar mye smak av olivnene og det er derfor viktig at du velger oliven som du liker godt. 
For å finne din egen perfekte variant er egentlig bare å prøve seg frem med det du måtte ønske av krydder og grønnsaker. Normalt smaksettes focaccia med krydder og grønnsaker som du kan assosiere med pizza, men det er egentlig bare fantasien som setter grenser.


Til et rundt brød bakt i 28 cm traktørpanne:
600 gram hvetemel
1 ts salt
1/2 ts tørrgjær
5 dl romtemperert vann
Olivenolje
Timian
Gode grønne oliven
Maldonsalt

Kvelden før du skal servere focaccia har du hvetemel, salt, tørrgjær i en bakebolle og blander ingrediensene lett. Tilsett romtemperert vann og rør deigen sammen. Du trenger ikke å røre mye eller elte - dette brødet utvikler seg i den lange hevetiden, ikke under eltingen. Så altså, rør kun deigen lett sammen. Deigen skal være ganske klissete, men skal ikke flyte utover. Ha litt olivenolje over deigen og dekk bakebollen med plast. Deigen skal nå heve på kjøkkenbenken i 12-20 timer. Den kan helt fint stå fra kvelden og til neste ettermiddag når du kommer hjem fra jobb før du gjør noe mer med den.

Når det er et par timer før du vil servere maten legger du bakepapir i den formen du skal bruke og pensler papiret godt med olivenolje. Ta deigen over i formen og la den fordele seg på den plassen den har. Hvis den trenger litt hjelp er det lurt å ta godt med olje på fingrene. Når deigen er jevnt fordelt i formen fordeler du grønne oliven over deigen og dytter dem litt nedi. Trykk også kvister med frisk timian ned i deigen. Drypp over olivenolje og strø til slutt med litt maldonsalt. Dekk til brødet og la det heve i en times tid.

Forvarm ovnen til 230 grader og stek brødet nederst i ovnen i 35-40 minutter. Focaccia skal være gylden med sprø skorpe. Avkjøl noe på rist før du skjærer brødet i gode terninger og setter det på bordet.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar