lørdag 12. mars 2016

Halvgrovt rugbrød

Det er få ting som slår duften av nybakt brød i huset... eller kanskje det å spise et deilig brød med knasende sprø skorpe faktisk er et lite hakk bedre? Jeg klarer ikke helt å bestemme meg for hva jeg synes er best, men det ene følger jo som oftest det andre, så det er ikke så farlig!

Eltefritt brød lager vi som oftest i helgen, fra fredag til lørdag eller fra lørdag til søndag. Du må starte dagen før du ønsker å ha det på bordet, så det krever litt planlegging, men til gjengjeld krever det minimalt med innsats. Hevetiden er lang og fleksibel så du kan velge når på dagen du ønsker å ha brødet ferdig.

I dette halvgrove brødet har rugmelet fått selskap av litt frø. Dette gjør at brødet får en fin nøtteaktig smak. Rugmelet gir brødet en fyldig smak og gir ett saftig brød, men rug har dårlig bakeevne og det er derfor nødvendig å ha en stor andel hvetemel i brødet for å få et luftig og godt brød.

Til et brød stekt i 24 cm i diameter jerngryte tregner du:

450 gram siktet hvetemel
100 gram siktet rugmel
100 gram sammalt rugmel, grovmalt
30 gram sasamfrø
30 gram linfrø
1/2 ts gjær
1 ts salt
5 dl temperert vann

Ha alle tørre ingredienser i en stor bakebolle, men hold igjen en del av hvetemelet slik at du kan justere med mel til du har en passe deig.
Bland de tørre ingrediensene lett sammen og tilsett romtemperert vann. Hvis du ikke har temperert vann kan du ha vannet i vannkokeren og sette den på noen sekunder slik at det kalde vannet fra springen varmes litt opp. Husk at vannet kun skal være romtemperert, ikke varmt eller lunkent. Rør deigen raskt sammen med en slikkepott. Deigen skal ikke flyte utover, men er kanskje klissete.

Dekk bakebollen med plast og sett den på kjøkkenbenken til heving. Deigen skal nå stå og heve seg over natten. Den lange hevetiden på 10-20 timer gjør at du selv kan styre når du ønsker at brødet skal være ferdig.

Når det er rundt tre timer til du skal spise brødet må du igjen vie deigen noen minutters oppmerksomhet. Strø godt med mel på benken og hvelv deigen ut på melet med hjelp av en slikkepott. Deigen vil flyte litt utover og er veldig klissete - det er helt greit! Dra litt i deigen og brett fliken du har dratt i inn til midten av deigen. Gjenta denne øvelsen rundt og rundt på deigen til det begynner å bli vanskelig å brette den mer.

Strø godt med mel på en pizza spade eller en skjærefjøl og legg deigen til heving på melet med skjøtene ned. Sett bakebollen over deigen og la brødet etterheve på kjøkkenbenken i 1 1/2 -2 timer. Når det er 1/2 time igjen av hevetiden setter du jerngryten med lokket på inn i ovnen på nederste rille og setter ovnen på 250 grader.

Ta jerngryten ut av ovnen, husk den er varm! Overfør brødet så forsiktig som du kan opp i gryta og rist litt forsiktig på den slik at brødet sklir på plass. Sett på lokket og stek brødet oppi gryten i 30 minutter på 250 grader. Når det har gått 30 minutter tar du av lokket og dunker forsiktig på brødet. Hvis det lager en hul lyd og du er fornøyd med sprøheten i skorpen tar legger du brødet til avkjøling på en rist. Hvis brødet ikke er helt ferdig eller du ønsker sprøere skorpe steker du brødet 5 minutter til uten lokk.

Avkjøl brødet på rist en liten stund før det spises, det blir litt letter å skjære skiver av brødet når det er noe avkjølt.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar