torsdag 24. mars 2016

Tilslørte ryper

For litt siden fikk vi servert en variant av tilslørte bondepiker som hentet hovedingrediensen fra de norske myrene. En litt annerledes variant med multer som ble kalt tilslørte ryper, og siden det de siste årene har vært mye multer å finne på myrene rundt hytta er det fremdeles mange glass med multer i fryseboksen. Vi har derfor laget en egen variant av tilslørte ryper som vi håper faller i smak!


Tilslørte ryper er en søt og god dessert som er enkel å lage og som tar seg lekkert ut på selskapsbordet, særlig hvis du som her serverer den i gjennomsiktige glass med høyt stett.
Desserten er ganske mektig, så pass på at du ikke lager porsjonene for store!


Til dessert til 10-12 personer trenger du: 
  • 150 gram mandler
  • 50 gram palmesukker 
  • 3 eggehviter
  • 1 dl sukker
  • 1-2 ts saft fra lime
  • Finrevet skall fra en lime
  • Et glass multer eller hjemmelaget multesyltetøy

Finnrasp mandler og palmesukker og bland mandelmassen og sukkeret godt. Vask limen godt og riv det grønne på limskallet. Pass god på at du bare river det grønne på limen, det hvite skallet rett under det grønne vil gi desserten en beisk smak.

Skill egg og plomme og legg plommene til side, den kan du bruke til noe annet.  Ha deretter eggehviten i en ren metallbolle. Når du skal piske eggehviter er det tre ting som er viktig 1) Romtempererte egg, 2) Rene redskaper uten noe fett (derfor metallbolle) og 3) eggehvite uten noe av plommen (det er nemlig fett i plommen). 

Visp eggehvite på sakte fart og tilsett sukker litt etter litt. Tilsett deretter  saften fra lime og halvparten av limeskallet i eggehvite-blandingen. Visp videre på sakte fart til sukkeret har løst seg opp og eggehviten er hvit og luftig. Eggehviten skal ikke piskes helt stiv, men skal legge seg litt utover når du legger desserten i serveringsglass.  Når eggehvitene begynner å bli luftige kan du sette opp farten på vispen.

Når du skal lage de tilslørte rypene legger du først ett lag med mandelmasse, deretter en skje med multer og så en skje med pisket eggehvite. Gjenta lagene to ganger og avslutt med mandelmasse.

Strø til slutt litt finrevet lime over de  og server.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar