mandag 21. mars 2016

Eltefrie rundstykker med havre

Jeg tror aldri jeg blir lei av å sitte med en kopp kaffe en tidlig morgen og kjenne duften av nybakte rundstykker bre seg i huset og vite at om ikke så lenge blir det en deilig frokost med varme rundstykker.


Mange er kanskje etter hvert kjent med det å lage eltefritt brød eller rundstykker. Det er mange pluss med denne metoden, og et stort pluss er at du kan lage varme rundstykker en tidlig morgen til frokost. Et annet er at det nesten er umulig å ikke få et flott bakverk når du baker på denne måten. Til 12 rundstykker trenger du:

  • 400 gram hvetemel
  • 150 gram siktet rugmel
  • 50 gram sammalt rugmel, grovmalt
  • 50 gram havregryn
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts gjær
  • 5 dl temperert vann
Kvelden før du skal sette rundstykkene på bordet blander du alt det tørre i en stor bakebolle og rører det lett sammen. Tilsett det tempererte vannet og rør ingrediensene sammen til en klissete deig. Deigen skal være klissete men den skal ikke flyte utover. Dekk deigen til med plast og sett den på kjøkkenbenken til heving til neste dag.

Neste morgen strør du godt med mel på benken og hvelver deigen ut på melet. Del opp deigen i 12 like store emner. Vi bruker ofte muffensbrett til å steke rundstykkene. Hvis du også ønsker å bruke muffensbrett til rundstykkene pensler du brettet med en smakløs olje og putter deigemnene oppi brettet. Eventuelt setter du emnene på et bakebrett kledd med bakepapir. Legg et kjøkkenhåndkle over rundstykkene og etterhev rundstykkene en times tid på kjøkkenbenken.

Forvarm ovnen til 200-220 grader og stek rundstykkene i 15-20 minutter midt i ovnen.
Avkjøl rundstykkene litt på rist før du serverer dem - gjerne sammen med ett glass nypresset juice til frokost.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar