lørdag 29. oktober 2016

Frokostbrød

Her hos oss har høsten tatt ordentlig over og morningene er mørke og kalde - selv morgener som i dag med blå himmel og et rosa/orange slør i øst er det deiligst inne med fyr på peisen og en god kopp kaffe som nytes best mens lukten av nybakt brød brer seg i huset.


Til et nybakt frokostbrød trenger du:

350 gram siktet hvetemel
100 gram sammalt hvete, grovmalt
100 gram sammalt hvete finmalt
1/2 ts tørrgjær
1 ts salt
1 ts akasie-honning
1 ss rapsolje med nøtte og mandelekstrakt
4 dl temperert vann

Kvelden før blander du de tørre ingrediensene i en bakebolle. Lag en grop i melet og tilsett vann, olje og honning. Bland vått og tørt sammen til en deig. Hold tilbake på litt av hvetemelet og juster til du har en deig som er litt klissete, men som ikke flyter utover. Du trenger ikke å elte eller røre så mye, bare slik at alle ingrediensene er godt blandet. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve på kjøkkenbenken natten over.

Deig som er ferdig brettet og lagt til heving med skjøten ned.
Tidlig på morgenen strør du godt med mel på kjøkkenbenken og hvelver deigen ut på bordet. Det er lurt å bruke en slikkepott eller en deigskrape både til å hvelve deigen ut at bakebollen og til bretteprosessen. Deigen er på dette stadiet veldig klissete. Brett deigen inn mot midten, gjenta dette fra flere sider 6-8 ganger og legg deigen til heving med skjøten ned. For enkelt å kunne lirke deigen opp i jerngryten når den er ferdig hevet er det lurt å etterheve deigen på noe som lett kan løftes opp og tippes litt. Vi pleier å bruke en stor pizzaspade.

Dekk til deigen med bakebollen og la den etterheve 45 minutter til en times tid. Nå er det tid til å fyre opp i peisen og ta seg en delig kopp kaffe... 

Sett jerngryten med lokk inn i ovnen og la ovnen stå på 250 grader i 30 minutter før du skal steke brødet. Til dette brødet bruker vi en jerngryte med stor diameter slik at brødet får lov til å legge seg utover. Overfør brødet forsiktig til jerngryta og sett på lokket. Stek brødet i ovnen på 250 grader i 30 minutter. Etter 30 minutter letter du på lokket og kontrollerer brødets skorpe. Hvis du ønsker en sprøere skorpe stekes brødet i 5 minutter til uten lokk. Når brødet er ferdig skal det ha en hul lyd når du banker på undersiden.


Ta brødet ut av ovnen og avkjøl det på rist. Det kan gjerne spises varmt, men det er litt enklere å skjære hvis det får hvile litt først.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar