tirsdag 11. oktober 2016

Eplesyltetøy med vanilje og kanel

Takket være en snill nabo med mange epletrær har vi tilgang på mer epler enn vi klarer å bruke nå på høsten. I løpet av høsten har vi derfor saftet, laget forskjellige typer eplesyltetøy og kost oss med amerikansk eplepai og minipaier...


Denne oppskriften tar utgangspunkt i vanlig eplesyltetøy, men har godt med kanel og et hint av vanilje i seg.... Syltetøyet passer perfekt i eplesnurrer og på brødskiven! Mengden kanel kan selvsagt tilpasses den som skal spise syltetøyet. Her i huset synes gutta at det godt kan være litt kanel i og syltetøyet får derfor en litt brun farge.

Du trenger:

ca. 2 kg rensede epler
2 dl vann
2 dl sukker
1-2 ts kanel
1 vaniljestang

Vask og skrell eplene. Det er bare fint å blande flere typer epler, men vi synes syltetøyet blir best når vi bruker epler som er faste og litt syrlige. Skjær bort epleskrotten og eventuelle dårlige områder på eplet og del eplene i terninger. For å slippe brune eplebiter er det lurt å samle de ferdige bitene i en stor gryte som du har fylt med kaldt vann. Når du har fylt gryta med ferdig rensede eplebiter heller du av vannet og setter gryta bort på stekeplaten.

Ha 2 dl vann i gryten sammen med eplene og kok opp. Når vannet begynner å koke rører du i eplebitene av og til. Del vaniljestangen i to og skrap ut vaniljefrøene. Tilsett vaniljefrøene, vaniljestangen og kanel til eplene. Eplene vil raskt dette litt sammen og begynne å løse seg opp til en sammenhengende eplemasse. Eplene skal koke til eplenebitene er møre og det er passe mange og store biter i syltetøyet. Dette er jo litt avhengig av smak - så her er det bare å prøve seg frem.

Når syltetøyet er slik i konsistensen som du ønsker er det på tide å tilsette litt sukker. I dette syltetøyet er det ikke nødvendig med så mye sukker. Til disse eplene var det etter vår smak passe med 1-2 desiliter sukker for å få ett friskt og litt syrlig syltetøy. Her må du altså prøve deg frem og se hvor mye du synes er passe i forhold til de eplene du bruker. Når du har tilsatt sukkeret lar du syltetøyet få et oppkok slik at alt sukkeret er oppløst.

Ha syltetøyet på steriliserte glass og oppbevar dem kjølig. Syltetøyglass steriliserer du enkelt med å rengjøre dem og deretter sette dem i stekeovnen på 110-120 grader i ca. 15 minutter. Lager du mye syltetøy kan du oppbevare glassene i fryseboksen og ta dem opp etter hvert som du har spist opp det du har i kjøleskapet. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar