mandag 17. oktober 2016

Sursild med allehånde ingefær og tyttebær

Når vi lager sursild eller sennepssild pleier vi å kjøpe saltsild/spekesild fra frysedisken. På den måten kan vi enkelt lage vår egen sild i forskjellige varianter. Her er det i grunnen bare fantasi og smak som setter begrensninger, og du kan lage mange spennende og gode varianter som ikke finnes i butikkene.

Sild er for oss forbundet med vintermørke og koselige frokoster der sild og stearinlys  står side om side på bordet. Det er derfor noe som vi får lyst på nå når kveldene og morgenene har blitt mørkere.

Til 3 glass (a 5 dl) med sursild trenger du:

Melk til å spe silden med
500 gram spekesild
4 dl vann
3 dl sukker
2 dl 7% eddik
1 rødløk
5 store charlottløk
2 dl tyttebær
50 gram ingefær
2 ss allehånde
6 laubærblad
2 ss hel pepper

Sild du får kjøpt i frysedisken kan gjerne være litt for salt og vi pleier derfor å vanne ut saltet litt før vi behandler silden videre. Etter oppskrift fra Asbjørns mormor som jobbet på "Johnsen og Pedersens sildeeksport" på Askøy og som laget mye sild i hans barndom, vanner vi ut silde-fileene i melk.

Start derfor med å smake på en liten bit av spekesilden og avgjør om det er behov for å vanne ut silden før du fortsetter. Hvis det er behov for en litt mindre salt sild legger du silden i en skål og heller over litt melk slik at melken dekker silde-fileene. Dekk til skålen med sild og sett den i kjøleskapet til silden er passe salt. Rundt 4 timer passet da vi laget disse glassene med sursild, men du må prøve deg frem for å finne riktig saltnivå da det vil være avhengig av både sildens utgangspunkt og hvor salt du ønsker den. 

Varm opp vann og sukker til alt sukkeret har løst seg opp og avkjøl sukkerlaken. Mens laken avkjøles skjærer du rødløk, charlottløk og ingefær i skiver. Tilsett eddik og allehånde i sukkerlaken og skjær sildefileene i 0,5-1 cm brede strimler. Vi liker å ha sildebitene i ganske smale strimeler, men igjen er dette en smakssak, og du skjærer dem så tynne eller så tykke som du mener passer.  

Legg rødløk, charlottløk, ingefær, sild, tyttebær, pepper og laubærblader lagvis i rene sterile glass. En enkel måte å sterilisere glass og lokk på er å vaske dem godt, skylle dem og steke dem i stekeovnen på litt over 100 grader i ca. 15 minutter. Avkjøl glassene med lokket på før du begynner å legge lagene. Når glassene er fylt opp heller du krydderlaken over i glassene slik at innholdet dekkes og setter på lokket.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar