fredag 14. oktober 2016

Eplesyltetæy med ingefær og stjerneanis

Vår opplevelse er at epler passer godt sammen med ingefær, noe vi blant annet har prøvd ut i disse  småpaiene med eple og ingefær. Dette eplesyltetøyet med ingefær og stjerneanis viser nok en gang at kombinasjonen av epler, ingefær og krydder er utrolig godt!


Eplesyltetøyet tåler mye krydder, men her må du vurdere hva du har tenkt å bruke det til. Tilsetter du mye ingefær og stjerneanis i syltetøyet passer det kanskje best til vilt og andre kjøttmiddager. Har du mindre ingefær og stjerneanis i passer det også til brødmat og annet du bruker eplesyltetøy til.


Vi plukker epler fra mange forskjellige epletrær, men alle sortene er litt syrlige og passer godt til  eplesyltetøy. Syltetøyet blir derfor en blanding av flere forskjellige epler og smaker litt syrlig.

Du trenger:

ca. 2 kg ferdig rensede epler
2 dl vann
2 dl sukker
40 gram ingefær
2-3 stjerneanis

Vask og skrell eplene. Skjær bort epleskrotten og eventuelle dårlige områder på eplet og del eplene i terninger. For å slippe brune eplebiter er det lurt å samle de ferdige bitene i en stor gryte som du har fylt med kaldt vann. Når du har fylt gryta med ferdig rensede eplebiter heller du av vannet og setter gryta bort på stekeplaten.

Ha 2 dl vann i gryten sammen med eplene og kok opp. Når vannet begynner å koke rører du i eplebitene av og til. Eplene vil raskt  ramle litt sammen og begynne å løse seg opp til en sammenhengende eplemasse. Tilsett raspet eller finhakket ingefær og stjerneanis. La stjerneanisen koke hele med i syltetøyet. Disse plukker du ut av syltetøyet når du er fornøyd med smaken. Eplene skal koke til eplenebitene er møre og det er passe mange og store biter i syltetøyet. Dette er jo litt avhengig av smak - så her er det bare å prøve seg frem.

I dette syltetøyet er det ikke nødvendig med så mye sukker. Til litt syrlige epler er det som oftest nok med to desiliter for å få et friskt og litt syrlig syltetøy, men dette er selvsagt en smaksak, og det gjelder å smake seg frem til et resultat du er fornøyd med.  Når du har tilsatt sukkeret lar du syltetøyet få ett oppkok slik at alt sukkeret løses opp.

Ha syltetøyet på steriliserte glass og oppbevar dem kjølig. Glassene med syltetøy kan godt fryses og tas opp kvelden før du har tenkt å bruke det. På den måten bevarer du smaken av høsteplene lagt ut over vinteren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar