mandag 19. oktober 2015

Råpresset eplesaft



Det er alltid morsomt å lage noe på en ny måte og da vi fikk mulighet til å kjøpe oss inn i fruktpresse-utstyret til naboen kastet vi oss på.
Dette er altså en metode til å lage rå-presset juice/saft/most på for de som er litt over gjennomsnittet interessert i å lage mat, og som er villig til å legge litt penger i utstyret som skal til.  Dette er ikke utstyr som brukes så ofte, så det kan være en god ide og gå sammen med noen om innkjøpet slik som vi har gjort.

Det er også en fin måte å bruke epler på hvis du har tilgang på mer epler enn det du når over ved å lage syltetøy, gele ol. Eplene vi har brukt denne gangen er faste og syrlige med kraftige rødfarger på skallet.

Plukk inn så mye epler som du tror du kommer til å presse og vask dem i rent vann. Del eplene grovt opp og kjør dem gjennom en rasp. Fyll pressen med de raspede eplene. Det er lurt å fylle pressen helt opp og gjerne trykke eplebitene litt sammen slik at du får fylt den godt opp. Vår opplevelse var at vi fikk mer saft ut av pressen når den var fylt godt opp.

Nå er det på tide å presse! Eplesaften kommer piplende ut hullene i pressen og samles opp i den underliggende rennen som leder saften opp i en oppsamler. For at saften ikke skal bli brun når den reagerer med luften bør du tilsette et lite dryss med askorbinsyre (c-vitamin) for hver 3 liter. Askorbinsyre får du kjøpt på apoteket i pulverform.



Samle all saften du presser i en stor gryte med lokk. Når du har presset det du orker, eller så mye du hadde planlagt, tar du gryten med deg inn på kjøkkenet og setter den på platen. Saften skal nå varmes opp til ca. 70 grader.  Oppvarmingen av saften gjøres for å pasteurisere saften slik at den får lengre holdbarhet. Når saften varmes opp vil bakterier som kan ødelegge saften drepes. Oppvarming av saften og sterilisering av flasker og korker før saften tappes på flasker og korkes vil gjør at du kan oppbevare saften og glede deg over den utover høsten.


Vi tilsatte i tillegg natriumbenzoat - som er et konserveringsmiddel som du blant annet finner naturlig i f.eks tyttebær og multer. Dette tilsettes for å hindre vekst av mikroorganismer som sopp og bakterier i saften og fås kjøpt på apoteket.

Vanlige mengder i andre oppskrifter er typisk 1 ts pr liter saft. Vi valgte å tilsette litt mindre natriumbenzoat, og landet på ca. 0,5 gram pr. liter saft. Men en mindre mengde konserveringsmiddel slik vi har valgte her vil saften ikke egne seg til langtidslagring, og bør drikkes innen rimelig tid.
 
Etter at du har pasteurisere og konservert saften skal den tappes på steriliserte flasker og korkes.  En enkel måte å sterilisere flaskene på er å vaske dem godt, skylle dem og steke dem i stekeovnen på litt over 100 grader i minimum 15 minutter.

Flaskene kan lagres kjølig og mørkt i ikke alt for lang tid. 

1 kommentar:

  1. Hei, prøvde denne oppskriften og ble bra. Men tømt ut alt nå da jeg leste om blanding av Natriumbenzoat og Askorbinsyre. Det danner et stoff som kalles benzen og har flere farlige egenskaper samt kreftfremkallende.

    SvarSlett