tirsdag 17. november 2015

Myntegelé

I morges kom den første snøen hjemme hos oss, og hagen har lenge forberedt seg på vinter. Men det er en plante som vokser godt og lenge utover høsten, og som selv nå står grønn og fin! Men det varer nok ikke så mye lengre, så det er på tide å få plukket den inn og lage noe godt ut av den. Jeg snakker selvsagt om mynte. Vi har plantet vår mynte i et opphøyet bed der den få lov til å til å skyte skudd som den vil - og som de fleste mynteplanter sprer den seg villig. Noe som selvsagt fører til at vi på høsten har godt med mynte i hagen som vi ikke har klart å bruke opp. Vi plukket derfor inn restene av mynten for å lage myntegelé.


Du trenger:

100 gram mynte
1 liter vann
800 gram sukker
1 lime
10 plater gelatin

Plukk inn det du har igjen av mynte i hagen og skyll den godt i kaldt vann slik at du får av smådyr og annet rusk og rask. Ha mynten over i en gryte og hell over kaldt vann. Det er en fordel om du klarer å få all mynten under vannoverflaten. Ligger mynten over vannet når du varmer det opp vil den bli brun. Varm vannet sakte opp til kokepunktet og la mynten og vannet småkoke i 2-3 minutter.

Trekk gryten av platen og bruk en stavmikser og kjør blandingen til det kun er små biter med mynte igjen i vannet. La blandingen trekket i 10-15 minutter. Bruk et rent klede til å sile blandingen slik at du sitter igjen med en veske uten myntebiter.

Tilsett sukker litt etter litt og rør til alt sukkeret har løst seg opp. Tilsett saften av en lime.
Legg gelatin-platene i kaldt vann til de er myke og usynlige i vannet. Rør inn en og en plate i den nesten kokende geléen.

Den hjemmelagede myntegeléen blir ikke lysegrønn slik som den du får i butikken, men en litt mer grå-grønn farge. I andre oppskrifter rundt på nettet har jeg sett at noen bruker grønn konditorfarge for å gjøre geleen "riktig" i fargen - og det er selvsagt mulig hvis du ønsker det. Personlig synes jeg ikke det er så farlig at den er grå-grønn og lever godt med det :)

Vask og steriliser glass til å ha geléen på. Hvordan du enkelt gjør dette har jeg beskrevet under "Hjemmelaget eplegelé". Det er lurt å finne litt små glass til myntegeléen - dette er nemlig ikke det du bruker så ofte eller så mye av. Med små glass vil du kunne oppbevare geleen uåpnet lengre. Oppbevares mørkt og kjølig.

Myntegelé smaker nydelig til lammekjøtt.

2 kommentarer:

  1. Jeg laget myntegele i går. Geleprøven ble slik jeg ønsket, men etter konservering stivnet ikke gelen. Glassene stod i vannbad og kokte en stund - kan det være årsaken? Er det greit om jeg tilsetter mer gelantin, eller er det bare å kaste alt?

    SvarSlett
  2. Opplevde akkurat det samme. Skal prøva igjen med meir gelatin!

    SvarSlett