fredag 6. november 2015

Ostepai med røkelaks og sikrogn

Når gutta våre får bestemme middagen på bursdagene sine er et av ønskene alltid tapas. Det er jo i grunnen ikke så rart for tapasen hjemme hos oss har utviklet seg over tid og det kommer stadig nye små retter til, andre går ut. De rettene som lages gang etter gang er selvsagt de som vi liker best. Og det er klart - ett helt bord med småretter og tilbehør som alle smaker helt fortreffelig - hvem vil ikke ønske seg det?

Men hva er egentlig tapas? Er det ett måltid? En rett? Tradisjon? En stemning? Vi har vel i utgangspunktet tenkt på tapas som en betegnelse på små retter, både varme og kalde som blir spist sammen som ett måltid.En av de aller beste tingen med ett tapasbord er at du uten problemer kan teste ut nye retter. Vi pleier å teste ut en ny rett når vi har tapas. Hvis den nye retten ikke faller i smak så er det nok av andre retter å spise. Og på den måten kom små ostepaier med røkelaks og sikrogn på vårt tapasbord.

Ostepaiene er ganske mektige så ved et større tapasbord trenger du ikke å beregne mer en en pai på hver person.

Til 4 små paier trenger du:

1 plate butterdeig
1 egg
1 dl fløte
Ca. 100 gram hvitost - Får du tak i västerbottenost eller annen ost med mye smak bruker du det
salt og pepper
2 skiver røykelaks
1 Charlottløk
1 ss Crème Fraîche
1-2 ts sikrognStrø litt mel på benken og kjevle ut butterdeigplatene. Det er lurt å kjevle ut platene mens de fremdeles er litt frosne. Har platene tint helt er de vanskeligere å jobbe med. Stikk ut fire runde butterdigemner og kle små paiformer eller muffinsformer  med deigen.

Rasp ost og fyll hver av paiene med osten. Visp sammen egg og fløte og tilsett litt salt og pepper. Slå eggemassen over osten, men pass på så du ikke blir for fult - du vil ha fyllet på innsiden av paiskallet -  og kvern til slutt litt pepper på toppen. Paiene stekes i ovnen på 200 grader i ca 20 minutter.

Avkjøl paiene litt før du lirker dem ut av formen. Graner med finhakket charlottløk, røkelaks kuttet i strimler, crème fraîche og sikrogn. Hvis du har lyst på litt mamorering i crème fraîcheen blander du litt sikrogn i den og lar den stå litt før du rører ett par ganger og har blandingen over paien.

Server med det samme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar