torsdag 12. november 2015

Eltefritt landbrød

Oppskriftene på eltefrie brød eller rundstykker er midt i blinken når du vil bake brød eller rundstykker med fantastisk resultat og minimal innsats.

Det eneste du må huske er å starte i tide - deigen skal nemlig heve i 12-20 timer, så du må begynne kvelden før du ønsker at brødet skal stå ferdig på bordet. Den lange hevetiden gjør at glutenet i melet får tid til å utvikle seg. Dette resulterer i et saftig brød med store flotte luftbobler. Brødet stekes i jerngryte med lokk ved høy temperatur. Dette gjør at du sitter igjen med ett luftig brød med en knasende sprø skorpe!


Til ett brød:

400-450 gram hvetemel
100 gram sammalt rugmel, grovmalt
1/2 ts tørrgjær
1 ts salt
1 ts sukker
1 ss solsikkeolje
4 dl temperert vann

Kvelden før du skal servere brødet blander du de tørre ingrediensene i en bakebolle. Lag en grop i melet og tilsett vann og olje. Bland vått og tørt sammen til en deig. Hold tilbake på litt av hvetemelet og juster til du har en deig som er litt klissete, men som ikke flyter utover. Du trenger ikke å elte eller røre så mye, bare slik at alle ingrediensene er godt blandet. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve på kjøkkenbenken natten over.

Neste dag strør du godt med mel på kjøkkenbenken og hvelver deigen ut på bordet. Brett deigen inn mot midten, gjenta dette fra flere sider 6-8 ganger og legg deigen til heving med skjøten ned. For enkelt å kunne lirke deigen opp i jerngryten når den er ferdig hevd er det lurt å etterheve deigen på noe som lett kan løftes opp og tippes litt. Jeg pleier å bruke en stor pizzaspade, men jeg ser for meg at et silikonunderlag eller bakepapir også vil gjøre nytten.

Dekk til deigen med bakebollen og la den etterheve i 1-1,5 time. Sett jerngryten med lokk inn i ovnen og la ovnen stå på 250 grader i 30 minutter før du skal steke brødet. Overfør brødet forsiktig til jerngryta og sett på lokket. Stek brødet i ovnen på 250 grader i 30 minutter. Etter 30 minutter letter du på lokket og kontrollerer brødets skorpe. Hvis du ønsker en sprøere skorpe stekes brødet i 5 minutter til uten lokk. Når brødet er ferdig skal det ha en hul lyd når du banker på undersiden.

Ta brødet ut av ovnen og avkjøl det på rist. Det kan gjerne spises varmt, men det er litt enklere å skjære hvis det får hvile litt først.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar