onsdag 18. november 2015

Kanel i svingene

Hjemme hos mor og far i Stavanger het det "Kanel i svingene". Her på østlandet som jeg nå bor heter det skillingsboller, kanelsnurrer, kanelboller... Kjært barn ham mange navn! Jeg liker fremdeles "kanel i svingene" best! Her følger min oppskrift som gir ca. 24 svinger.


Til to brett med "Kanel i svingene" (24 stk.) trenger du:

3,5 dl melk
50 gram gjær
100 gram smør
3 ts kardemomme
1 ts salt
1 dl sukker
ca. 1 kg mel

Til fyllet trenger du:

Smeltet smør
Sukker
Kanel

Varm melk forsiktig til den er lunken og løs opp gjæren i melken. For å teste om du har riktig temperatur kan du (uten å se) stikken en finger i melken. Ved perfekt temperatur skal du ikke kunne kjenne at fingen går ned i melken. Smelt smør og tilsett smør, sukker, salt og kardemomme til melkeblandingen.

Elt inn mel til en blank og smidig deig. La deigen elte ca. ti minutter. Dekk deigen med et klede og sett den til heving en lun plass. Deigen skal heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.

Strø mel på kjøkkenbenken og hvelv ut deigen. Kjevle deigen ut til et rektangel og pensle deigen med smeltet smør. Strø over sukker og kanel og rull rektangelet sammen fra langside, skjær ca. 2 cm skiver av rullen og legg dem på et bakebrett kledd med bakepapir. Når du legger svingene på brettet er det lurt å bøye ytterste enden av rullen inn under svingen slik at den ikke ruller seg ut under etterhevingen eller i stekeprosessen. Dekk "Kanel i svingene" med et rent klede og la dem heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.

"Kanel i svingene" stekes midt i ovnen på 220 grader i ca. 15 minutter til de er gyldne i fargen. Pass på mot slutten av steketiden, når du baker er det viktig å prøve ut din ovn - alle er litt forskjellige!
Avkjøl på rist.

Nytes gjerne varme, med litt kakao og høytlesning.


Ungene (selv godt hjulpet av oss voksne) trenger ikke spise alle 24 på en gang. Legg svingene i poser i fryseren og hent dem opp når du har lyst på noe godt! Fryste "Kanel i svingene" tines først på kjøkkenbenken og stekes i ovnen på 150 grader i 5 minutter.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar