lørdag 31. desember 2016

Hjemmelaget versjon av tomat passata

Tomat-passata (passate di pomodoro) er en spesiell type tomatpuré som ikke er kokt og som er laget på tomater hvor man fjerner skallet og frøene.

I vår oppskriften tar vi snarveien og lar vær å fjerne skall og frø. I tillegg koker vi opp passataen for å oppnå riktig konsistens.

Tomat passata har sitt opphav fra Italia og brukes i hele europa. Sausen sammenlignes ofte med vanlig tomatpuré, men smaker etter min mening vesentlig bedre. Man bør ikke bruke tomatpuré i stedet for tomat passata. Konsistensen varierer i forhold til hvor mye du bruker en blender og hvor mye du koker passataen.

Til vår raske og god versjon,
ca. 1 liter,  trenger du:


8 store modne tomater
4 hvitløksfedd
1 stor rødløk
1 neve basilikum
1 ss svart pepper
2 ss oliven olje
2 ss soltørket tomat
1 drøy ss tomatpuré
smak til med salt

Skjær tomatene i 4  og legg dem over i blenderen. La blenderen gå til du har en jevn og fin tomatsaus.

Tilsett hvitløksfedd, basilikum, pepper, soltørket tomat skjært opp i småbiter, og tomatpuré. Kjør blenderen på nytt og bland inn  disse gode smakene. Du skal nå stå igjen med en forholdsvis bløt masse i blenderen. Finhakk den røde løken og surr den gylden i olivenoljen i en passende gryte. Hell deretter innholdet i blenderen oppi gryta og rør sammen.

La passataen småputre i 10-15 min. Bruk stavmikser til å lage en fin jevn masse.
Passata som du ikke bruker med en gang holder seg som ferskvare i kjøleskapet.

Tomat-passata egner seg ypperlig som basis til tomatbaserte pastasauser og som smakssetting til en mengde retter både italienske og sterkere krydrede retter.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar