mandag 12. desember 2016

Sjokoladepletter

Vi baker disse fantastisk gode og enkle kjeksene til jul og for oss har de blitt den av julekakene som vi alltid baker, selv de årene det ikke blir bakt så mange små julekaker. Det å bake julekaker er en koselig tradisjon, men det er litt trist å bake småkaker bare for å kaste dem når våren begynner å vise seg utenfor dørene. Sjokoladeplettene er hos oss den av småkakene som alltid forsvinner på et blunk og som vi aldri har behøvd å kaste når våren kommer...


Sjokoladeplettene er både sprø og litt myke på en gang og smaker utrolig godt! Baker du disse kan du raskt ha fått en ny favoritt på kakebordet, men oppskriften er ganske stor og det blir mange kjeks, så det skal være nok til alle!

Jeg har tidligere vært inne på min mors selvskrevne kokebok med masser av gode oppskrifter og løse ark. Dette er en av oppskriftene som er hentet fra den kokeboken og til ca. 70-80 kjeks trenger du:

360 gram sukker
360 gram smør
2 egg
400 gram hvetemel
2 ts bakepulver
200 gram kokesjokolade
100 gram mandler

La smør og egg temperere seg på kjøkkenbenken før du begynner å røre sammen røren.
Del smøret i terninger, ha smør og sukker i en kjøkkenmaskin og rør det til det blir hvitt.

Mens smør og sukker røres hvitt hakker du mandler og sjokolade i grove biter.

Rør eggene inn i det hvite smøret, ett om gangen. Rør godt mellom hver gang du tilsetter eggene slik at røren blandes jevnt og blir luftig og fin. Bland bakepulveret i melet og sikt melet opp i bakebollen, tilsett de hakkede mandlene og sjokoladen og bland røren godt med en slikkepott.

Røren settes på platen med små teskjeer. Vi setter typisk 4x4 kjeks på ett brett. Det er viktig at deigen settes med god avstand på brettet da den vil flyte ut over og danne en flat kjeks under steking.

Stek kjeksene i ovnen på 180 grader i 10 minutter eller til de er gyldne. Det er lurt å passe litt på mot slutten slik at kakene blir perfekt gyldne. Sjokoladeplettene er veldig skjøre når de kommer ut av ovnen og du må derfor la dem ligge på brettet litt slik at de får avkjølt seg noe før du forsiktig flytter dem over på en rist. Avkjøl sjokoladeplettene helt på rist og oppbevar dem i en kakeboks høyt oppe på hyllene på kjøkkenet...


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar