fredag 2. desember 2016

Biscotti med sjokolade og appelsin

Biscotti er utrolig godt, særlig ved peisen med en god kopp kaffe, eller kanskje enda bedre et glass dessertvin, og hyggelig selskap? Tradisjonelt dyppet italienerne denne tørre og harde kjeksen i Vin Santo før de koste seg med den - det har jeg også lyst til å gjøre i kveld!Biscotti kan tilsettes utrolig mange smaker og forskjellige typer nøtter.  I denne oppskriften er det en ganske tradisjonell smaksvariant med sjokolade og appelsin. En utrolig flott kombinasjon som fint kan brukes nå frem mot jul i stedet for de tradisjonelle julekakene.

Til ca. 60 biscotti med appelsinsmak og sjokolade trenger du:

3 egg
250 gram sukker
1 vaniljestang
200 gram mandler
Revet skall av en appelsin
100-150 gram kokesjokolade
ca 400 gram hvetemel
2 ts bakepulver

Ta frem eggene fra kjøleskapet i god tid før du skal begynne å lage biscottiene slik at de blir rom-tempererte. Grovhakk mandlene og stek dem i ovnen på 200 grader i ca. 10 minutter. Steketid vil avhengig av hvor fint/grovt du hakker mandlene. Når mandlene ristes i ovnen på denne måten blir de sprø og det er egentlig ikke nødvendig å hakke dem opp. Når du rister mandlene får du også en rundere og kraftigere nøttesmak som passer godt i biscottiene.

Riv appelsinskallet, men pass på at du kun river det gule i skallet, zest, ikke den hvite delen av skallet som smaker bittert og grovhakk deretter sjokoladen.

Pisk egg og sukker  til en luftig eggedosis. Start med lav hastighet på kjøkkenmaskinen og øk hastigheten etter hver hvert. Sikt hvetemel sammen med bakepulver vend melet forsiktig inn i eggedosisen før du blander inn zest av appelsin, sjokolade, vaniljefrø og mandler. Rør så lite som mulig.

Ha litt mel på benken og hvelv deigen ut. Hvis deigen klistrer seg til benken kan det være nødvendig å ha på litt ekstra mel. Del deigen i 4 like emner og rull dem forsiktig ut til en pølse  som er litt kortere enn stekeplaten din. Pølsene bevarer formen forholdvis godt i ovnen, så formen på biscottiene bestemmer du når du former pølsen. Overfør pølsene til stekeplaten og stek pølsene i 25-30 minutter på 180 grader nederst i ovnen.

Ta brettene ut av ovnen og overfør pølsene til en skjærefjøl. Bruk en skarp og god kniv med tagger til å "sage" pølsene i ca 1-2 cm  skiver. Det er viktig at du ikke presser kniven ned, men skjærer/sager slik at biscottiene bevarer formen.

Fordel biscottiene på to stekebrett og sett dem tilbake i ovnen, men luft ut ovnen og sett temperaturen ned til 120 grader. Biscottiene skal nå tørke til de er helt harde og tørre. Hvor lang tid dette tar er avhengig av tykkelsen på bitene og hvor myke de var da du skar dem opp. En plass mellom 20-40 minutter er ikke urimelig. Sjekk litt innimellom om de er tørre og harde.

Avkjøl biscottiene på rist og overfør dem til fine glass med tett lokk.       

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar