fredag 2. desember 2016

Biscotti med smak av ingefær og appelsin

Biscotti er i utgangspunktet en italiensk mandelkjeks som er stekt to ganger, og som er tørr og sprø. Dette gjør at den har lang holdbarhet og er derfor fin å ha på lur når det kommer uventede gjester på kaffe eller på en drink. Tradisjonelt ble biscotti dyppet i Vin Santo før den ble spist, men her i Norge får vi den i dag på de fleste bakerier og kaffehus og det slår sjeldent feil når du tar med deg en biscotti til en kopp kaffe. Kjeksene er enkle å bake, og ut av en enkel porsjon har du både til kaffebesøket og til en stille kveld med litt Vin Santo som tilbehør.


Denne varianten er med ingefær og appelsin og passer godt nå i vintermørke med et glass søt dessert-vin som tilbehør. Til ca. 60 biscotti med ingefær og appelsinsmak trenger du:

3 egg
250 gram sukker
1 vaniljestang
200 gram mandler
Revet skall av en appelsin
1 ss revet frisk ingefær
ca 400 gram hvetemel
2 ts bakepulver

Ta frem eggene fra kjøleskapet i god tid før du skal begynne å lage biscottiene slik at de blir tempererte. Grovhakk mandlene og stek dem i ovnen på 200 grader i ca. 10 minutter. Steketid vil avhengig av hvor fint/grovt du hakker mandlene. Når mandlene ristes i ovnen på denne måten blir de sprø og det er nesten ikke nødvendig å hakke dem opp. Når du rister mandlene får du også en rundere og kraftigere nøttesmak som passer godt i biscottiene.

Riv appelsinskallet, men pass på at du kun river det gulet i skallet, zest, ikke den hvite delen av skallet som smaker bittert. Skrap deretter skallet av litt ingefær og riv denne fint.

Da er du klar til å begynne på selve deigen til biscottiene. Pisk egg og sukker  til en luftig eggedosis. Start med lav hastighet på kjøkkenmaskinen og øk hastigheten etter hvert. 
Sikt hvetemel sammen med bakepulver vend melet forsiktig inn i eggedosisen før du blander inn zest av appelsin, ingefær, vaniljefrø og mandler. Rør så lite som mulig.

Ha litt mel på benken og hvelv deigen ut. Hvis deigen klistrer seg til benken kan det være nødvendig å ha på litt ekstra mel. Del deigen i 4 like emner og rull dem forsiktig ut til en pølse  som er litt kortere en stekeplaten din. Pølsene bevarer formen forholdvis godt i ovnen, så formen på biscottiene bestemmer du når du former pølsen. Overfør pølsene til stekeplaten og stek pølsene i 25-30 minutter på 180 grader nederst i ovnen.

Ta brettene ut av ovnen og overfør pølsene til en skjærefjøl. Bruk en skarp og god kniv med tagger til å "sage" pølsene i ca 1-2 cm  skiver. Det er viktig at du ikke presser kniven ned, men skjærer/sager slik at biscottiene bevarer formen.

Fordel biscottiene på to stekebrett og sett dem tilbake i ovnen, men luft ut ovnen og sett temperaturen ned til 120 grader. Biscottiene skal nå tørk til de er helt harde og tørre. Hvor lang tid dette tar er avhengig av tykkelsen på bitene og hvor myke de var da du skar dem opp. En plass mellom 20-40 minutter er ikke urimelig. Sjekk litt innimellom om de er tørre og harde.

Avkjøl biscottiene på rist og overfør dem til fine glass med tett lokk.     

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar