tirsdag 20. desember 2016

Klementinmarmelade

Marmelade av klementiner passer fantastisk godt på ostebordet som tilbehør til de kraftige ostene som f.eks Blåmandag, eller hvis du er heldig og har fått tak i en Kraftkar. I juletider kan du også prøve deg på kombinasjonen pepperkake med blåmuggost og klementinmarmelade slik vi har gjort her - overraskende godt og perfekt en sen kveld når det er fyr på peisen og snøen legger seg på busker og trær...


Klementinmarmelade er en flott liten gave hvis du skal bort på middag eller til venner på ost og kjeks. Pynt gjerne glasset med en fin hjemmelaget merkelapp, og kanskje en tørket klementin.


Til ca. 5 glass klementinmarmelade trenger du:

1 kilo klementiner
1 sitron
5 dl vann
1-1,5 kg sukker

Start med å vaske klementinene og sitronen godt. Hvis du finner økologiske klementiner og sitroner kan det være fint å bruke i denne marmeladen da du bruker både fruktkjøttet og skallet. Skjær deretter mandarinene og sitronen først i to og deretter i tynne halvmåner. Her er det lurt å bruke en skarp kniv slik at du må presse minst mulig og ikke får all saften fra klementinene ut over skjærebrettet. Vi har best erfaring med en meget skarp kniv med tagger. Vi synes det blir best med tynne strimler av skallet og skjærer derfor bort "skalken" på de halve sitrusfruktene før vi skærer så tynne halvmåner som mulig.

Legg den oppskårne frukten i en gryte og tilsett vann. La gjerne steinene fra klementinene bli med opp i gryten, steinene hjelper nemlig til med å få marmeladen tykk. Hvis du ikke orker å plukke ut steinene etter at marmeladen er ferdig kan du legge steinene i et gassbinn  og koke det med i gryten, men vi plukker bare opp steinene mot slutten av koketiden. Gjør du det på denne måten risikerer du å glemme en sten eller to, men vi tenker at det er noe av sjarmen med å ha hjemmelaget klementinmarmelade.

La fruktmassen koke forsiktig opp og la det stå å småkoke med lokket på i en times tid mens du rører en gang innimellom. Etter en times tid tilsetter du sukker. Smak deg litt til og se hvor mye sukker du trenger. Vi synes det smaker best når den litt syrlige smaken av sitrusfruktene kommer til sin rett, men her er det rett og slett smak og behag... Etter at du er fornøyd med smaken på marmeladen koker du marmeladen videre til den har passe konsistens. I denne siste kokeperioden tar du av lokket på gryten slik at en del av vannet fordamper. Hvor lang tid det tar å få riktig konsistens på marmeladen varierer litt, men 40 minutter til en time er ikke så urimelig. Mot slutten av koketiden begynner du å plukke ut mandarinsteinene som har kokt med i marmeladen.

Stereliser noen fine syltetøyglass enten ved å koke opp syltetøyglassene og lokkene i en stor gryte eller ved å bake dem i ovnen på ca 100 grader.  Hvilke metode vi bruker varierer litt alt etter hvor store mengder glass vi trenger, men glassene bør varmebehandles minst 10 minutter. Sørg for at glassene er helt tørre før du overfører den klementinmarmeladen til glassene mens den enda er kokende varm. Sett på lokket og snu glassene opp ned slik at de står med lokket ned. Grunnen til at dette er at det kokende innholdet dekker lokket og vil forhåpentligvis drepe eventuelle mikroorganismer som steriliseringen ikke har tatt. I tillegg vil innholdet ved avkjøling trekke seg sammen og suge fast lokket. En god test på om glasset er tett er at lokket er sugd fast i glasset (“klikklokk” skal ikke ha “poppet ut”). Hvis lokket ikke er fast er det heller ikke tett, og innholdet må regnes som ferskvare. Oppbevar marmeladen kjølig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar