onsdag 8. juni 2016

Smakfulle pølser av lammekjøtt

Vi lager pølser noen ganger i året og synes det er både morsomt og spennende. Det er ikke alltid det er like vellykket, men vi har etter en del prøving og feiling funnet noen oppskrifter som vi synes er gode. En ting vi raskt lærte oss var at det skal mer krydder og smakstilsetninger i pølsene enn en skulle tro, men det er viktig å smake seg frem til et resultat som man liker.


Til lammepølser trenger du:

2,1 kg lammekjøtt
1,4 kg spekk

1,5 ss salt
1 ss kvernet sort pepper
1 ss kvernet hvit pepper
1 ss røkt paprikapulver
3 ss finhakket timian
7 fedd finhakket hvitløk

ca. 5 meter svinetarm

I pølser er det viktig å få inn nok fett. Du får kjøpt svinespekk i butikker med godt utvalg eller du kan ta en tur til en slakter. Lammelåret inneholder mest kjøtt, så i disse pølsene er så godt som alt fettet fra spekket. Et fettinnhold på 30-40 % vil gi en god og saftig pølse. Det høres gjerne mye ut men hvis du tar så lite som f.eks 30% fett risikerer du å få tørre pølser.

Ben ut lammelåret og mal opp kjøtt og fett. Vi pleier å male to ganger, først grovt, og deretter litt finere. Finhakk hvitløk og stek paprikapulver i en tørr panne. Tilsett resten av ingrediensene og bland godt med hendene. Spe med litt vann hvis deigen er for fast.

Når du har blandet farsen godt er det lurt å steke en liten smaksprøve. Hvis du er fornøyd med smaksprøven er det bare å fortsette, hvis ikke tilsetter du mer krydder av den sorten du mener mangler.  Her er det om å gjøre å smake deg frem til smakskombinsjoner du liker godt.

La kjøttfarsen sette seg, gjerne natten over. Når kjøttet har satt seg litt og smaken har utviklet seg legges tarmene i vann og skylles godt. Det står på pakkene hvordan du skal behandle tarmene før bruk.

Tre tarmen inn på pølsehornet og fyll pølsene med farsen. Tvinn pølsene slik at de blir passe store. Vi har laget våre lammepølser ca. 10 cm lange. Stikk små hull i pølsene med en nål slik at eventuelle luftbobler kan komme ut og at trykket i pølsen ikke blir for stort når du griller pølsene.

Varm opp vann til kokepunktet og la pølsene trekke i vannet i 10-15 minutter. Har du laget ca. 3,5 kilo pølser slik som vi har gjort her må du la pølsene trekke i flere omganger. Å trekke pølsene før du griller dem gjør det lettere å grille pølsene uten at de sprekker.

Frys pølsene til du skal bruke dem. Når du tiner dem er det lurt at det gjøres natten over i kjøleskapet slik at de tiner sakte. Grill pølsene på middels varme på grillen og bruk god tid, slik at de ikke sprekker og server med det du liker av tibehør. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar