onsdag 6. april 2016

Eltefrie rundstykker med hakkede mandler

Vi synes det er godt med litt nøttesmak i brødet og bruker ofte nøtter som vi hakker i varierende grad i brød- eller rundstykke-deigen. I disse rundstykkene har vi brukt mandler som gir en god og noe mildere nøttesmak enn endel andre nøtter.

Rundstykker med hakkede mandler er perfekte når du vil servere rundstykker med noe ekstra som til en bedre lunch med gode venner eller som et deilig måltid i hus/hytteveggen nå i vårsolen.
Når vi bruker mandler i deigen pleier vi å hakke dem finere enn når vi bruker valnøtter eller hasselnøtter, men dette er jo en smakssak - så her er det bare å prøve seg frem.

Til 12 rundstykker trenger du:

500 gram hvetemel
50 gram sammalt hvete, grovmalt
50 gram sammalt hvete, finmalt
50 gram finhakkede mandler
1 ts salt
0,5.1 ts gjær
5 dl temperert vann

Nybakte rundstykker til lunch er alltid deilig og som du sikkert allerede har forstått er dette en bakemetode som er mye brukt her i huset. Metoden gir vellykket resultat hver eneste gang og krever minimalt med innsats. Eneste ulempen er at du må ligge litt i forkant og røre sammen deigen kvelden før.

Bland alle de tørre ingrediensene i en bakebolle og rør dem lett sammen. Tilsett det tempererte vannet og rør deigen sammen. Den skal være ganske løs, men skal ikke flyte utover. Juster med vann eller hvetemel ved behov. Dekk bakebollen med plast og sett den til heving natten over på kjøkkenbenken (10-20 timer) .

Neste dag  strør du godt med mel på benken og hvelver deigen ut på den melete benken. Del deigen i 12 like store emner, pass på at du har godt med mel på benken slik at rundstykkene ikke setter seg fast.

Hvis du ønsker runde rundstykker kan du brette emnene før du setter dem på stekebrettet. Dette gjør du lettest ved å løfte opp rundstykkeemnet og la det flyte litt ut i hånden, brett inn kantene på deigen noen ganger til emnet har den fasongen du ønsker. Legg rundstykket forsiktig på bakepapiret med brettene ned. Det er viktig at du har tilgang på godt med mel når du skal gjøre dette - det er en deig som klistrer seg til fingrene, og gjør den det blir det vanskelig å få fine rundstykker...

Pynt gjerne med litt ekstra finhakkede mandler og etterhev rundstykkene på kjøkkenbenken i en god time.  Forvarm ovnene til 220 grader og stek rundstykkene i ca. 15 minutter til de har blitt gyldne.
Avkjøl litt på rist før du serverer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar