lørdag 26. desember 2015

Peppermyntekonfekt fra barndommes jul!

Da jeg var liten bakte vi mye hjemme før jul, men det som var aller best (etter min mening) var når vi lagde kokosstenger. Konfekten ble kalt kokosstenger fordi vi rullet deigen til stenger eller kuler, dyppet dem i sjokolade og rullet dem i kokos til slutt. Jeg husker at vi måtte lage både dobbel og trippel porsjon - de hadde nemlig en tendens til å forsvinne sporløst...

Jeg husker enda at jeg listet meg ned på julaften, snek til meg litt kokosstenger, krøp opp i sofaen med et pledd og koste meg med Disney-filmene før mor og far stod opp og vi skulle lage frokost.
Til en porsjon trenger du:

50 gram hvetemel
1 dl melk
500 gram melis
4 dråper peppermynte-olje
50 gram delfiafett
200 gram kokesjokolade
Kokos masse 

Start med å koke en grøt av mel og melk over svak varme. Det er viktig å røre godt i grøten hele tiden, det er nemlig veldig lett å få klumper i grøten, særlig når den begynner å tykne. Trekk grøten av platen og sett den til avkjøling.

Når grøten er kald rører du inn ca. 500 gram melis, litt om gangen og 4 dråper peppermynte-olje. Grøten vil først bli mer flytende når du begynner å røre inn melis, deretter vil den bli fastere og fastere. Du skal oppnå en glatt fin deig som ikke klisser noe særlig, men pass på at du ikke rør inn så mye melis at deigen blir smuldrete.

Hvis du ikke har tid til å lage all konfekten på en kveld kan den deigen du nå har laget pakkes inn i plast og legges i kjøleskapet til neste dag. 

Del opp sjokoladen og delfiafettet i biter og ha det i en dyp skål. Plasser skålen på vannbad og rør av og til slik at sjokoladen og fettet blander seg mens det smelter.  Ha kokos masse i en annen dyp skål og sett dem ved siden av hverandre. 

Del opp deigen i passe konfektbiter og rull dem til stenger eller kuler. De siste årene har vi kun laget kuler - det er litt lettere å dyppe dem i sjokoladen og rulle dem kokos- massen uten at de brekker.

Dypp en og en kule i sjokoladen og rull dem deretter i kokos. Legg kulene på bakepapir slik at sjokoladen stivner.

Plasser kulene i en fin eske og oppbevar dem i fryseboksen. De tiner etter noen minutter i romtemperatur, så du kan servere dem rett fra fryseren.


Hvis du skal doble (eller tredoble) denne oppskriften trenger du ikke å doble mengden peppermyntedråper. Prøv deg i tilfelle litt frem slik at du får en passe peppermyntesmak. Det er heller ikke nødvendig å doble delfiafett og sjokolade, men det kan være lurt å ha litt mer av ingrediensene på lur hvis du går tom for sjokoladeblandingen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar